Vánoce jako z pohádky

Vánoce jako z pohádky

Dnes večer si nic neplánujte. Cestou z práce se stavte v papírnictví a vyrobte si třeba u hezkého filmu vánoční dekorace, jak je znáte i neznáte.

Něžné vločky do oken

Jakmile zavládne listopad, děti začnou za školky domů nosit vystřihované hvězdy. Jsou totiž strašně jednoduché na výrobu a zároveň velice dekorativní. Vy si vyrobte o něco propracovanější. Zkuste hedvábný papír, který je tenký a na okně působí mnohem přirozeněji, než ten kancelářský. Vystřihněte vločky mnoha velikostí i tvarů, zejména ty malé vykouzlí úplnou vánici na oknech.

Začněte tak, že na papír obkreslíte talíř. Vystřižené kolo složte na polovinu, čtvrtinu a osminu. To je základní šablona, ale skládat můžete i dále. Čím víc skladů, tím víc cípů bude vločka mít. Teď už stačí jen vystřihovat ostrými nůžkami otvory, které si pro preciznější výsledek raději předkreslete.

Hvězda ve skandinávském stylu

U papírové vánoční dekorace ještě zůstaneme. Tentokrát potřebujete velkoformátovou barevnou čtvrtku, odlamovací nůž a lepidlo.

Vytiskněte si šablonu, kterou případně zvětšete nebo zmenšete. Každý cíp hvězdy je nejprve složený zvlášť, až pak se lepí k sobě.

Chybu neuděláte s vínovou barvou, ale skutečně slavnostní vánoční dekorace je hvězda zlatá. Barvy můžete i kombinovat.

Venkovní vánoční dekorace

Ne každý má šikovné ruce na věnec. Větvičky do nádoby ale zvládneme napíchat všichni. Klasikou je vánočně vyzdobený truhlík, ale co takhle letos vybrat elegantní číši nebo dekorativní květináč? Nejspíš vám nějaký zbyl z léta od petunií. Pokud už není v hezkém stavu, stačí ho nastříkat sprejem na plast.

Nádobu naplňte hlínou nebo pískem – není potřeba utrácet za aranžovací hmotu. Zemina udrží vlhkost stejně dobře.

Aranžmá začíná větvičkami jehličnanů. Nejlepší je kombinace více druhů. Z větviček dole odstraňte jehličí, aby lépe držely zapíchnuté v hlíně. Nearanžujte jen z pohledové strany – celá vánoční dekorace by měla být souměrná. Dalším krokem je ozdobení jemnými větvičkami borůvčí nebo břízy. Ty jsou zcela bez lístků a můžete je nastříkat bílou barvou. Jako poslední zdobíme vánočními ozdobami, sušenými květinami, šiškami a dalšími drobnými dekoracemi.

Ideální je zvolit dvě nebo tři hlavní barvy této venkovní vánoční dekorace. Nesnažte se do ní za každou cenu naaranžovat vše, co najdete. Střídmost v barvách nám přinese elegantní vazbu, která bude působit sladěně.

Vánoce všemi smysly

Vánoční dekorace jsou neodmyslitelnou součástí celého prosince, ale tu pravou atmosféru pohádkových Vánoc musíme ještě trochu dočarovat. Vůně nám dokážou připomenout zážitky mnohem víc než to, co vidíme očima. A o Vánocích je to jednoznačně pomeranč, hřebíček, skořice a jehličí. Připravte si hrnec s vodou. Dejte do něj všechny suroviny, které vám připomínají krásné slavnostní chvíle – slupky z citrusů, koření klidně staršího data, které už na vaření moc není. Malé jedlové větvičky, kousek zázvoru. Přiveďte k varu, vypněte sporák a nechce se unášet na vlně voňavých par.

Teplo pomůže uvolnit všechny éterické oleje a celá domácnost bude vonět těmi pravými Vánocemi.

K dokonalosti už chybí jen nějaký dobrý mok. Tak si ho zkuste připravit podle některého z receptů v našem článku Kouzlo vánočních likérů.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1