Koupit byt nebo pronajmout?

Koupit byt nebo pronajmout?

Domov. Místo, kam se vracíme, kde se cítíme bezpečně a kde nacházíme klid a odpočinek. O tom, jak má náš domov vypadat, a kde se má přibližně nacházet si mnoho z nás udělá poměrně jasnou představu. Pak ale přijde otázka: „Koupit nebo pronajmout?“

Pronájem

Pronájem je vhodný zejména pro ty, kteří z různých důvodů potřebují bydlet rychle (odchod z domova, rozvod, práce), chystají se cestovat, nechtějí se vydat ze všech ušetřených peněz a nebo je děsí představa závazku na desetiletí.

Podnájemní smlouvy se uzavírají většinou na rok (s možností prodloužení na další rok), přičemž je potřeba složit vratnou kauci (hradí se z ní případné opravy, pokud by došlo k poškození vybavení). Zároveň je nutné počítat s tím, že v případě nějakých stavebních úprav budete muset byt vrátit do původního stavu při jeho předávání (pokud se s pronajímatelem nedohodnete jinak).

Výhody: relativní volnost (výpovědní lhůta bývá 2 měsíce), počáteční investice bude výrazně nižší než u hypotéky (v zásadě pouze vybavení bytu a zmíněná vratná kauce), byt si můžete pronajmout s přáteli, takže se podělíte o náklady.

Nevýhody: pronajímatel není povinen vám prodloužit nájemní smlouvu, opravy v bytě je nutné řešit s pronajímatelem, ceny pronájmu často dosahují stejné výše jako případná hypotéka, potíže související s trvalým bydlištěm (není obvyklé ho mít v pronajatém bytě) - parkovací zóny, děti mohou mít problém s přihláškami do škol a školek, komunikace s úřady.

S hypotékou

Bydlet ve vlastním, byť má banka na nemovitost zástavní právo (v případě hypotečního úvěru), je pro mnohé jistá forma bezpečného přístavu. Hypotéka je opravdu skvělá možnost pořídit si vlastní bydlení v případě, že nemáte potřebnou sumu na účtu sami. Nicméně je třeba zvážit další „skryté“ náklady:

  • Odhad nemovitosti (často jej musí platit žadatel o hypotéku).
  • S hypotékou vzniká často povinnost uzavřít životní pojištění, případně jiná pojištění.
  • Do předběžných výdajů je rovněž nutné započítat daň z nabytí nemovitosti, kterou nově platí kupující. U dražších domů či bytů to není zrovna zanedbatelná částka, tvoří ji totiž 4% z kupní ceny.
  • Většina nových nemovitostí nemá vnitřní vybavení (tj. budete pořizovat kuchyň i se spotřebiči, postel, pohovku, jídelní stůl...) - na toto se hypotéka nevztahuje (spotřební úvěry pak mohou nepříjemně zatížit rodinný rozpoč
  • Starší nemovitosti často vyžadují větší či menší rekonstrukci a též povětšinou nově vybavit
  • Hypotékou to nekončí - je třeba započítat i ceny energií a případně i platby do společenství vlastníků

Koupě se hodí pro ty, kteří chtějí v daném místě zůstat, např. založit rodinu či přestěhovat se sem na stáří (poté co prodali větší byt). Startovací byty pro mladé do 50 m2 je lepší si spíše pronajímat (důvod je popsán v nevýhodách hypoték). Někdy je však cena nemovitosti tak výhodná, že je lepší byt skutečně koupit bez ohledu na jeho velikost.

Výhody: pokud řádně platíte splátky, nehrozí vám výpověď z bytu, svoji nemovitost můžete pronajímat, stavební úpravy jsou do určité míry vaše rozhodnutí, můžete si byt vybavit podle svých tužeb a představ, můžete zde mít trvalé bydliště (a tudíž nevzniká problém s dětmi do místních škol), po splacení hypoték je nemovitost vaše a náklady jsou výrazně nižší než u pronájmu.

Nevýhody: počáteční náklady jsou opravdu vysoké (hypotéku nedostanete na cenu bydlení, ale přibližně na 80% odhadní ceny nemovitosti, která je nižší než tržní cena), musíte mít ušetřeno, u nových bytů vznikne nutnost dalších investic do vnitřního vybavení, psychologický tlak vydělat na splátky.

Shrňme si to

  • Platit nemalé částky budete jak v případě podnájmu, tak hypotečního úvěru.
  • Existuje představa, že v případě hypotéky platíte vlastně svoje. Je však potřeba vědět, že jestliže máte hypotéku např. na 20 let, pak minimálně prvních 10 let platíte víc úroky než splátky (až 80% vašich splátek jsou vlastně jen úroky, tudíž dlužná částka neklesá příliš rychle). Pokud si byt nechcete ponechat dlouhodobě (zde oněch 20 let minimálně), platíte si takový dražší podnájem.
  • Pokud nemáte dostatečnou hotovost, je lepší si zpočátku byt pronajmout.
  • Kupovat se vyplatí zejména právě pokud máte něco našetřeno a byt není investicí, ale máte s ním dlouhodobější plán.

  • Je potřeba si zodpovědět, zda váš (rodinný) rozpočet zvládne hypotéku. Nejde totiž jen o nynější situaci, ale musíte myslet i do budoucna. Může se stát, že jeden z partnerů přijde o práci, půjde na mateřskou nebo dojde k dalšímu nárůstu úrokových sazeb, které se po konci fixace mohou do výše splátek promítnout.
  • Odpovězte si i na to, jaké máte další možnosti bydlení. Můžete si např. upravit část domů u rodičů? Inspiraci o vícegeneračním bydlení můžete najít v našem předchozím článku.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1