Triky, jak využít prostoru v malém bytě

Triky, jak využít prostoru v malém bytě

V tomto článku se sice věnujeme tomu, jak zařídit malý byt, nicméně neznám nikoho, kdo by mohl říct, že má doma místa dost. Tajemství je v nelpění na materiálních věcech – zbavte se nepotřebného a hlavně, nehromaďte věci nové.

Potřebujete opravdu vše?

Snad každý má věci, o kterých si říká, že by se někdy mohly hodit. V praxi ale jen zabírají místo. Pokud také nějaké máte, dejte je všechny na jednu hromadu, u každé se zastavte a upřímně si řekněte, zda vám skutečně může být ještě k užitku. Zbavte se sentimentu – radost přinášejí vzpomínky a fotky, ne tričko, ve kterém jste měli první rande. Pohlédněte na své věci tak, že někomu jinému by právě teď mohly být hodně užitečné. Věnujte je na charitu, nebo prodejte. Pozor na to, abyste neměli tendenci si hned nakoupit něco nového – cílem je více prostoru v malém bytě. Uvidíte, jak bude najednou vzdušnější a bude se v něm lépe žít. Zbavování se nepotřebných věcí můžete pojmout i jako zbavování se nepotřebných myšlenek.

Jak zařídit malý byt?

Rekonstrukce i nová výstavba nám dávají možnost vybrat si vše na míru. V takovém případě jsou praktickou variantou velké vestavné skříně, kam se vejde třeba oblečení pro celou rodinu. Počáteční investice je sice větší, nicméně se jedná o kvalitní řešení na mnoho let. Máte-li tu možnost, zřiďte si jednu malou místnost, kde budete skladovat vše na jednom místě. Je to lepší, než mít všude rozmístěné malé skříňky, které toho moc nepojmou. Lépe se bude udržovat pořádek a obytné místnosti budou bez množství malých úložných prostorů vypadat upraveněji.

Zamyslete se i nad zdánlivě nevyužitelným místem. Pod postel se hodí úložné zásuvky a těch 20 cm za skříní krásně pojme žehlicí prkno. Úložný prostor se skrývá i pod gaučem nebo nade dveřmi v koupelně – tam na poličku hravě poskládáte všechny vaše ručníky.

Třiďte, neházejte do krabic!

Drobnosti naházené v boxu vždycky zaberou víc místa, než když je pečlivě poskládáte. Samozřejmě, že také mnohem rychleji najdete to, co právě hledáte. Ještě lepší je třídit věci i podle druhu – všechna cédéčka v jedné krabici a všechny potřeby pro kreativní tvoření pohromadě v jiné. Může se zdát, že těch pár centimetrů nikoho nespasí, ale z 10 plných krabic díky pořádnému přeskládání určitě dokážete minimálně dvě uvolnit.

Žeňte to do výšky

Prostor ve stropních částech je škoda nevyužít! Ideální jsou police, nebo celý policový systém či regál a spousta krabic stejné velikosti. Díky tomu nepřijde ani centimetr místa nazmar. V šatnách a kumbálech dobře poslouží i závěsné tyče na sezónní oblečení. Ostatně veškeré textilie můžete ukládat do plastových vaků, ze kterých vysavačem vysajete vzduch. Úspora místa se hned o polovinu zvýší. Důležité je ale vědět, co v kterém boxu máte. Proto nezapomínejte krabice popisovat.

Hra světel i optické klamy

Víte, jak zařídit malý byt vhodným výběrem barev a osvětlení? Několik malých lampiček v obývacím pokoji opticky zvětší prostor do šířky, zatímco centrální stropní svítidlo spíš protáhne místnost do výšky. Kouzlit můžete i s výmalbou – v malém bytě buďte opatrní se sytými barvami, stejně jako s nápadnými vzory tapet. Prostor úplně promění, když barevně vymalujete pouze jednu stěnu. Všechny ostatní by měly být ve stejném tónu, ale mnohem méně výrazné. Ze všechno nejlepší je bílá barva, která nemusí být vůbec nudná, protože v jasných barvách si vyberete bytové doplňky, závěsy nebo obrazy na stěnu.

Při zařizování malého bytu se pokuste odpoutat od toho, co se vám aktuálně líbí a neřídit se módními trendy. Ty pominou stejně rychle, jako jarní počasí. S nadčasovým zařízením je mnohem méně práce a díky své nevtíravosti prakticky nemůže omrzet.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1