Plánování svatby v lehkosti

Plánování svatby v lehkosti

Mladší generace opět přichází na chuť svazku manželskému. Na rozdíl od jejich rodičů ale netouží po svíčkové a dechovce. Tomu, kde a jak si snoubenci řeknou své ano se dnes meze nekladou.

Ano si lze říct skoro kdekoliv

Obřad nemusí probíhat na radnici nebo v kostele, ano si můžete říct naprosto kdekoliv vás napadne. Třeba ve vzduchu v horkovzdušném balónu, pod vodou nebo na skalách. Troše papírování se ale nevyhnete. Je nutné si podat na matrice žádost a především sehnat oddávajícího, který bude ochotný na netradiční místo dorazit. Počítat rovněž musíte s nějakým poplatkem navíc.  

Netradiční, ale stále dostupná může být svatba na zřícenině hradu, v zoologické zahradě nebo třeba na břehu rybníka. Zvážit je potřeba totiž i možnosti svatebčanů. Zvlášť, pokud jsou starší. Nezapomeňte rovněž na mokrou variantu svatby.

Nedržte se stereotypů

Většina svateb má stejný scénář: příjezd hostů, obřad, hostina, večerní zábava. Nikde však není psáno, že ho musíte dodržovat i vy. Velmi efektní je například obřad probíhající v noci. Jen si to představte. Jdete uličkou lemovanou hořícími svíčkami, bílé šaty svítí do dálky, vaše kroky provází záře měsíce.

Fantazii se meze rozhodně nekladou, takže pokud máte nějakou svou představu, rozhodně se nenechte příbuzenstvem vmanipulovat do klasické veselky. Maminky a babičky pro experimenty nemívají tolik pochopení a nejspíše vás budou častovat větou: „Ty jsi se snad zbláznila.“ Pokud to vy cítíte jinak, následujte své volání, je to váš velký den.

Proč ne v květnu?

Pověra tvrdící, že v měsíci lásky by se neměla svatba konat, má kořeny v minulosti. Bylo obvyklé, že po svatbě nevěsta otěhotněla, což znamenalo, že ji čekala v požehnaném stavu práce na poli v úmorných vedrech a dítko se pak většinou narodilo v únoru. To byl ten nejstudenější měsíc a po zimě bývalo i málo jídla, takže žena nemusela mít na porod a starání se o miminko dostatek sil. Proto se tradovalo: „Svatba v máji, do roka máry.“ Dnes však zima ani nedostatek jídla nehrozí, takže svatbě v květnu nestojí nic v cestě.

Není to jen o tanci a jídle

Možná si lámete hlavu nad tím, jak zabavit svatební hosty. Jídlo a tanec jsou samozřejmostí (živá kapela rozhodně potěší), ale aby na vaši veselku vzpomínali ještě dlouho, můžete jim poskytnout něco navíc. Především očekáváte-li na svatbě hodně dětí, rodiče ocení dětský koutek s profesionální chůvou. Zábavu si hosté užijí i ve fotokoutku s vtipnými rekvizitami, z kterého si budou moct hned odnést fotografii. Potěšíte je i uvítacím drinkem či kuřáckým koutkem pro pány, kde budou doutníky a něco tvrdšího k pití. Dámám zase před obřadem můžete rozdat veselé balíčky s kapesníčky.

Aplikace na dárky a další vychytávky

V dnešní době jsou svatby velkým byznysem, proto nepřekvapí, že si můžete najmout člověka, který se postará úplně o všechno. Od vyřízení žádosti na matrice, až po ubrousky na stoly. Počítejte však s tím, že to nebude úplně levná záležitost. Na druhou stranu za ušetřené starosti a bezesné noci to mnohdy stojí.

Především hosté řeší, čím udělat svatebčanům radost. I v této oblasti lze využít moderních technologií. Aby se náhodou nesešlo několik stejných darů, je dobré si udělat seznam toho, co by ženich s nevěstou uvítali. Existuje na to i jednoduchá aplikace: ToMiKup.cz. Pokud ale přece jen nechávají výběr na hostech, je možné je potěšit opravdu originálně. Například za ně darovat nějaký obnos charitě, koupit za ně očkování či oslíka dětem v Africe, nebo nechat zasadit stromy. Darovat můžete třeba i hvězdu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1