Odpočinek pro jednoho. Dejte svému tělu regenerační náboj.

Odpočinek pro jednoho. Dejte svému tělu regenerační náboj.

V současném světě je hlavním faktorem rychlost. Vše se mění po věky věku, ale teprve v posledních několika letech se svět díky internetu zmenšil a čas jakoby se zrychlil. Držet krok s dobou tedy vyžaduje mnoho obětin. Jednou z nich je čas na sebe. Právě nedostatek prostoru pro své sny, touhy a nicnedělání způsobuje mnoho zdravotních i psychických obtíží. Únava je i jedním z faktorů, které zvyšují riziko vzniku vážnějších onemocnění jako například infarktu či rakoviny.

Spěch jako denní dávka stresu

Ranní vstávání, shltnout snídani, dostat děti do institucí a v práci už čeká e-mail plný úkolů. Ani na konci dne často není hotovo. Odsouváte hodiny jógy, aerobiku a nebo spinningu, spěcháte domů udělat dětem něco k jídlu a podepsat úkoly. S partnerem už si v zásadě jen dopisujete. Své pracovní resty doděláváte po nocích a nebo o víkendech. Únavu se snažíte přeprat zpočátku kávou, dvěma, třemi než si rozhodíte trávení. Sáhnutí po něčem sladkém či „uměle“ energetickém a snaha nahodit alespoň na chvíli organismus je dalším krokem.

Únava zvyšuje rizika onemocnění

Únava si však už neúprosně vybírá svou daň. Bolesti hlavy, tloustnutí bez zjevné příčiny, problémy s trávením a opakující se onemocnění. Vše se snažíte zachránit pár dny volna, případně dovolenou s rodinou. Jenže ani zde nemůžete „jen“ odpočívat, když už tam přeci jste... A je jedno, zda na chalupě (musí se posekat tráva...) a nebo v zahraničí (musíme udělat výlety, když už to stálo tolik peněz). Navíc, při dovolené s rodinou se do určité míry musíme přizpůsobit jednotlivým členům. A ruku na srdce - kdo odjíždí skutečně bez notebooku a přístupu ke své pracovní složce?

Poslouchejte své tělo

Únava je informace našeho organismu, že potřebuje zvolnit a zregenerovat. Problém je, že současná společnost považuje nicnedělání a odpočinek za lenost, kterou navíc okoření strachem, že člověku něco uteče. Takže odpočíváme potají. Ležíme fyzicky na gauči, ale v hlavě nám běží, co ještě je třeba udělat. Míjíme chvíli, že tělo prostě potřebuje vypnout. Vstáváme unavenější než jsme ulehali.

Spánkem mládneme a předcházíme onemocnění

Základem odpočinku je kvalitní spánek. Nejde jen o fyzické nabytí sil, ale součástí spánku je i regenerace našich buněk. Imunitní systém opravuje nebo likviduje poškozené buňky a ty zdravé posiluje. Aby toho byl schopen, musí se vyplavit (mimo jiné) hormon melatonin, který však tělo produkuje pouze, pokud spíme dostatečně dlouho v zatmavené místnosti a ideálně během noci. Tento proces posiluje naše tělo a snižuje riziko vzniku onemocnění, a to včetně těch život ohrožujících - poruchy srdce a cév (nejčastější příčina smrti) či rakoviny.

Nedoceněná síla chvilky odpočinku

Vhodným krokem za svými zdroji je zařazení pravidelného relaxačního momentu do svého dne. Vězte, že když zvolníte, stihnete toho mnohem víc. Vaše tělo totiž funguje efektivněji a psychika si umí poradit i se zdánlivě neřešitelnými úkoly. Určete si vyhraňte během dne pár minut „jen“ pro sebe. Vypněte telefon, sedněte si a nechte se unést okamžikem. Své myšlenky aktivně nepodporujte, nechte je prostě plynout. Nezastavujte se u nich. Dýchejte zvolna a hluboce. Tento čas si udělejte i v pracovní dny!

Relaxační pobyt pro jednoho

Dalším ze způsobů je vydat se čas od času na relaxační pobyt. A sám! Ano, sám! Během tohoto „výletu k sobě“ je dobré vypnout i elektronické přístroje, které člověk velmi rád využije jako únikovou cestu před skutečným odpočinkem. Pokud totiž opravdu začnete „nicnedělat“ vyplaví se mnohé skryté pohnutky a mechanismy vašeho chování, které tak dobře schováváme před sebou samými. Jenže právě pochopením principů osobního nastavení s nimi dokážeme něco udělat. Už samotné jejich pozorování je ozdravné. Nejde totiž o špatné mechanismy, jen často používané v nesprávných chvílích.

A proč vyrazit sám? Nemusíte totiž před nikým nic hrát. Jste tam jen vy. Součástí pobytů jsou často různé techniky (od jednoduchého omalovávání, přes posezení na zahradě, po masáže či osobní konzultace), které vám cestu k sobě dále podpoří. Tím, že dovolíte tělu a sobě zvolnit, nabídnete mu i šanci přijít s novými metodami, řešeními a variantami, které jste pod tlakem neviděli.

Péče o sebe se vyplatí. Hlavními efekty odpočinku totiž jsou lepší nálada a lehkost žití.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1