Na co myslet před odjezdem na dovolenou?

Na co myslet před odjezdem na dovolenou?

Co sbalit na dovolenou a bez čeho se klidně obejdete? Napište si seznam věcí, které jsou opravdu důležité. To ostatní vždycky seženete na místě a není taková tragédie, když na pár maličkostí zapomenete.

Malá cestovní balení kosmetiky

Osvědčená klasika, kterou tu nemůžeme opomenout. Díky malým cestovním lahvičkám se dá ušetřit spousta místa! Perfektní jsou také vzorky kosmetiky v jednorázových sáčcích. Podobně můžete vyřešit i potraviny, kterých si vezmete jen tolik, kolik za dovolenou spotřebujete. Zkrátka, co se dá, přelijte do menších balení.

Každá věc má své místo

Když budete mít všechno roztříděné, snadno to najdete. Veškerou kosmetiku mějte v kosmetické taštičce, stejně tak léky uložte na jedno místo. Zvlášť by měly být i doklady, peníze a veškeré cennosti. Nesnažte poskládat nejrůznější drobnosti mezi oblečení, kde zapadnou a budete muset vybalit celé zavazadlo, abyste je objevili.

Co je lepší koupit až na místě?

Jídlo, ale i základní hygienické potřeby už dnes seženete bez problémů kdekoli. Máte tak navíc šanci vyzkoušet nové produkty, pokud vaše cesta míří do zahraničí. V případě tuzemské dovolené je zbytečné balit si zásoby, které pořídíte úplně stejné, jako v místě bydliště. A nezapomeňte, že dovolená je výbornou příležitostí k nákupu suvenýrů a dárků – nechte si tedy v kufru místo i na ně.

Vezměte si hotovost i platební kartu

Nezbytná věc, co sbalit na dovolenou, jsou i kovové mince, minimálně do parkovacího automatu nebo na poplatek za WC. Zahraniční měnu seženete ve směnárně většinou jen v papírových bankovkách, proto se doma nezapomeňte poohlédnout i po pár drobných z minulé dovolené. Nezapomeňte ani na platební kartu. Pro případ nečekaných událostí a výdajů je dobré na ní mít určitou rezervu. Při pobytu si rozdělte peníze, a noste je uložené na různých místech. V případě odcizení tak nepřijdete o celý obnos.

Pojištění

Záleží na tom, kam jedete a jak bude vaše dovolená vypadat. Pojistit byste se měli pokaždé, a to nejenom formou cestovního pojištění. Pojistit si můžete i majetek – kolo a další sportovní výbavu, fotoaparát, a zvažte také pojištění automobilu. Každá země je v tomto ohledu specifická, proto se dobře informujte ještě před cestou na to, jak se zde řeší případná havárie, nebo pobyt v nemocnici.

Moderní vymoženosti nejen při cestování s dětmi

Powerbanka, chladnička do auta, selfie tyč – využijte chytré vychytávky, díky kterým bude dovolená s dětmi jednodušší i zábavnější. Pro krásné fotky si pořiďte cestovní stativy nebo držáky telefonu. Při stanování se zase hodí přenosné LED svítilny a cestovní varná konvice.

Před odjezdem si doma ukliďte

Není horší pomyšlení, než se vrátit z dovolené do nepořádku. I když budete mít před odjezdem nejspíš úplně jiné starosti, zvlášť když vás čeká dovolená s dětmi, pokuste se doma udělat alespoň základní úklid. Přijedete do čistého domova a nebudete se celou zpáteční cestu stresovat, co vás doma čeká za pohromu.

A jak si dovolenou opravdu užít? Pár tipů přinášíme v našem článku Rodinná dovolená - trest nebo odměna?

Tak šťastnou cestu!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1