Jak být fit hned ráno?

Jak být fit hned ráno?

Asi to každý z nás zná. Ta těžká rána, kdy sotva vstaneme z postele a už se sápeme po šálku s kávou, abychom se trochu probrali. Co dělat, aby byla rána naopak plná energie?

Neodkládejte vstávání ani o pět minut

Také máte tendence při prvním zazvonění budíku ho jen odložit o pět nebo deset minut a znovu zavřít oči? Tím pohodovému vstávání ale moc neprospějete. Vstávat bychom měli hned, co budík zazvoní, jinak to bude o to horší. Navíc pět nebo deset minut spánku už nikoho nevytrhne, naopak se po něm budete cítit ještě víc unavení a malátní. Ideální proto je, když si dáte budík dál od postele, abyste k němu museli vstát. Pak už si rovnou můžete ustlat a uvidíte, že do vyhřátých peřin už nevlezete.

Rozsviťte si

V letních měsících nás budí samo sluníčko, a někdy dokonce už příliš brzy. V těch zimních si ale budeme muset pomoci umělým světlem. Hned co vstanete, si dejte takovou menší světelnou masáž. Rozsviťte všechna světla v místnosti, ale i v kuchyni či koupelně. To váš mozek přesvědčí, že je den. I když je třeba teprve pět hodin ráno.

Základ každého rána: snídaně

Možná si řeknete, že tvrzení, že snídaně je základ dne, už jste slyšeli asi tisíckrát. Jenže ona je to tisíckrát omílaná pravda. Vaše tělo po noci hladovění (pokud netrpíte na noční nájezdy na ledničku), potřebuje pro správné fungování doplnit důležité živiny, jako jsou sacharidy a bílkoviny. Tipy na zdravou rychlou snídani můžete najít i u nás. Každopádně si určitě dejte něco malého, i pokud nemáte zrovna hlad. Rozhodně to nespraví jen šálek kávy. Pokud máte opravdu problém něco pozřít, vyřešte to alespoň pomocí smoothie.

Rozpumpujte srdce

Nemusíte zrovna každé ráno uběhnout maraton, ale pohyb na čerstvém vzduchu dokáže zázraky. Stačí svižnější procházka a protažení v blízkém parku a rozproudí se vám krev v žilách. To pomůže nastartovat i mozek a nejen, že se budete cítit plní energie, ale ještě vám to bude lépe myslet.

I spánek musí mít řád

Naučte se dodržovat takzvaný spánkový stereotyp. To znamená, že budete nejen chodit spát pokud možno ve stejnou hodinu, ale budete i stejně vstávat. Nemyslete si, že jde dohnat spánkový deficit z pracovního týdne o víkendu, kdy z postele vstanete až na oběd. Jestli jste to už někdy takto praktikovali, pak sami jistě víte, že po delším spánku, než na který jste zvyklí, se cítíte spíše ještě víc unaveně.

Povzbudí tělo i duši

Především pro pošmourná rána se hodí něco na zlepšení nálady. A tím může být vaše oblíbená hudba. Pusťte si ji pořádně nahlas (pokud tedy neprobudíte sousedy), zazpívejte si a klidně i zatančete. Uvidíte, jak se vám hned zlepší nálada. Endorfiny jsou totiž to, co po ránu potřebujeme nejvíc.  

Jde to i s rodinou

Po přečtení našeho článku možná kroutíte hlavou, že to je všechno moc hezké, ale jak to klidné a energetické vstávání uvést do praxe, když máte rodinu... Vězte, že to jde. Zaveďte rodinné rituály pro klidné ráno.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1