Kozí produkty – vraťte se k jídelníčku prababiček

Kozí produkty – vraťte se k jídelníčku prababiček

Koze se kdysi říkalo „kráva chudých“. Mohli si ji dovolit i drobní chalupníci. Proto se všude pilo hlavně kozí mléko, zatímco to kravské bylo spíš luxusem. Za komunistů kozí chovy vymizely a až po sametové revoluci jsme se k nim pomalu začali vracet. A to je dobře.

Zatím tedy potraviny z kozího mléka moc nejíme. V česku se ročně vyrobí přes tři miliony tun mléka. Průměrný Čech vypije za rok přibližně 58,7 litru mléka, z toho kravského 58,6 litru. Na kozí tedy zbývá podíl opravdu minimální: jeden decilitr. Z pohledu výživy je však kozí mléko také cenné a zřejmě i stravitelnější než kravské mléko. „Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena zejména rozměry a složením tukových částic, které se více podobají těm v mléku mateřském,“ uvádí výživová poradkyně Iva Šmrhová. Tuk kozího mléka je totiž přirozeně homogenizovaný, a tím se i lépe tráví.

Mléko plné minerálů

„Pití kozího mléka má pozitivní vliv na metabolismus minerálů, rekonvalescenci při chudokrevnosti z nedostatku železa a nedostatku minerálů v kostech,“ tvrdí doktor Javier Diaz Castro z University of Granada. A dodává, že kozí mléko obsahuje více vápníku, hořčíku, fosforu a železa a má vyváženější poměr těchto minerálů než mléko kravské. Samozřejmě není třeba mléko pít, lze ho mít v jídelníčku v podobě sýrů či jogurtů.

Trénujte chuťové buňky

Hodně také záleží na individuální chuti. Někomu kozí mléko příliš nevoní. Je ale dobré to zkoušet, každý kozí chov je jiný, a tak zatímco některé produkty mohou být cítit intenzivně, chuť jiných může mít jen slabý kozí nádech. Pro začátečníka je možná dobré sáhnout po osvědčených značkách – třeba od sýrařské velmoci, jakou je Francie. Pak se můžete přesunout k testování výrobků českých farmářů, a podpořit je tak v jejich produkci.

Které se líp tráví?

Stravitelnost mléka je u různých druhů odlišná. Záleží zejména na velikosti tukových částic, druhu přítomných bílkovin či na přítomnosti mastných kyselin s kratším řetězcem. Kravské mléko má stravitelný mléčný kasein, což je bílkovina mléka, ze 76–90 %. Úpravou kravského mléka homogenizací se zlepší stravitelnost tuků. V trávicím traktu se kravské mléko metabolizuje 2–6 hodin.

Kozí mléko není bez laktózy

Kozí mléko má mléčný kasein stravitelný až z 96 %. V trávicím traktu se metabolizuje přibližně 20 minut. Více se blíží mateřskému mléku, ve speciálních mléčných formulích je lépe stravitelné pro kojence a batolata. Vhodné je pro osoby se žaludečními vředy a v rekonvalescenci. Tuk obsažený v kozím mléce trávíme lépe a je v něm asi o 10 % méně laktózy než v mléce kravském. Kozí mléko působí pozitivně na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity a stresu, posiluje imunitní systém, významně reguluje vlhkost pleti, působí blahodárně při onemocněních kůže, trávicího traktu, jater a slinivky. Funguje také jako prevence nádorových onemocnění.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1