Co sbalit na dovolenou s dětmi?

Co sbalit na dovolenou s dětmi?

Odjezd na dovolenou bývá občas v poněkud nervóznějším duchu. Běháte po bytě, přemýšlíte, co si s sebou vzít a za chvíli máte na posteli připraveno půl skříně a to jste ještě nesbalila dětské hračky... Jak si to ulehčit a co si určitě nezapomenout?

Finta proti stresu při balení

Každý zná ten shon při balení. Musíte připravit věci pro sebe, pro děti a hlavně na nic nezapomenout. Stresu se můžete částečně zbavit, když začnete o něco dřív. Kupte si balíček poznámkových lepících papírků, dejte ho do kabelky nebo na stůl v obýváku a začněte si postupně dělat poznámky, co s sebou. Začněte klidně dřív, týden i čtrnáct dní před odjezdem. Pište si inspiraci hned, jak k vám myšlenka přijde. Vytvoříte si tím seznam, podle kterého pak už budete věci jen dávat do tašek. Předejdete tak spoustě zapomenutým věcem. A pokud se to osvědčilo, přepište si ten originální výtvor a schovejte na příště.

Taška plná oblečení a hraček

Když jedete na dovolenou s dětmi, vaše zavazadla budou obsahovat rozhodně více dětských věcí než vašich. Základem je oblečení do „každého možného“ počasí. Nepodceňujte to a spodního prádla a ponožek vezměte víc. Holínky, pláštěnka i chladnější varianta je nezbytností především do hor. Vězte, že nic není tak nepromokavé, aby to dítě nezmáchalo do 5 minut, co to obleče. K moři raději přibalte o plavky navíc, protože oblékání se do mokrých se dětem často nelíbí.

Pokud jedete za sluníčkem, nezapomeňte spoustu opalovacího krému. Pokrývku hlavy vezměte ve více variantách (u menších dětí by měla krýt i krk zezadu) a vhodné jsou i sluneční brýle. Přibalte krém po opalování nebo rovnou něco, když vás sluníčko sežehne o něco víc. Na pláži se neztratí ani lehké prostěradlo, když vám dítko usne. K zabavení nachystejte základní pískové hračky (kyblík, lopatku, hrábě, bábovky). Pokud na pláži budou mušle, tak máte vyhráno a děti se často zabaví s nimi. Ve vodě určitě ocení různé konvičky, přesýpací hračky a sítka.

Osvědčené hračky do suché varianty bývají pastelky, papíry na kreslení, nůžky, omalovánky, lepící páska a lepidlo. Můžete přibalit i oblíbené stolní hry (od klasického člověče nezlob se, přes mlýn, po žebříky a hady či modernější Dobble) ideálně vše v cestovním vydání. Naučte děti hrát prší a vězte, že vám to vydrží dlouho.

První pomoc

Ať už vyrážíte kamkoli, vždy vezměte repelent proti hmyzu a mastičku na štípance. Nadstandardem může být elektrický odpuzovač do pokoje. Vybavte se nejrůznějšími léky. Standardní sada by měla obsahovat: léky na bolest, průjem, horečku, něco proti kašli, kapky do očí, uší i nosu, léky proti zácpě, dezinfekci, obvaz, jelení lůj a náplasti všech barev a velikostí. Vhodné jsou též nůžky, pinzeta a jehla. Třísky se s nimi tahají výrazně lépe. Jako první ale balte léky, které vaše dítě speciálně potřebuje. Ty totiž jenom tak neseženete, bývají na předpis a sehnat na dovolené doktora je někdy zdlouhavé. Do lékárničky dejte i teploměr, velké balení kapesníků (a nebo ty tahací) a třeba pinzetu na klíšťata.

Doporučení: Zabalte si zvlášť do malé taštičky, kterou můžete nosit pořád s sebou (třeba i doma na hřiště) první pomoc: dezinfekce, pinzeta, špendlík, něco proti kousancům (případně antihistaminikum, když je vaše dítě alergické na vosí či včelí bodnutí), nůžtičky, náplasti a pytlík s čistítky do uší a odličovacími tampony. Budete tak nachystáni na odřeniny, štípance, třísky, kousavé hmyzy i klíšťata.

Doklady, platební karta a oblíbená hračka

Pokud jedete do zahraničí, nesmí vám chybět pas nebo občanský průkaz pro vaše děti. Občanka bude fungovat především po Evropě a v pár zemích navíc, pas využijete kdekoliv. Doklady si raději i okopírujte. Zjistěte si také včas jejich platnost. A pozor průkaz pro děti potřebujete i na Slovensko! Doma nemůže zůstat ani oblíbená hračka (ať už je to plyšák, autíčko nebo panenka).

Jak se z balení nezbláznit?

Přeneste část zodpovědnosti na děti. Například hračky, které chtějí s sebou si sbalí do svých baťůžků. Omezíte tím jejich množství. Pokud je požádáte, aby vám nosili určité počty triček, mikin a spodního prádla, budou se na balení aktivně podílet.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1