Máte hyperaktivní a nepozorné dítě? Nemá to náhodou po vás?

Máte hyperaktivní a nepozorné dítě? Nemá to náhodou po vás?

Dostáváte ze školy zprávy, že se váš potomek nedokáže na nic soustředit, pořád lítá, bývá agresivní a jedinou hodinou, kdy přestává učitelce brnkat na nervy, je tělocvik? Zamyslete se, jestli jste v dětství nebývali také takoví. Pokud ano, je o důvod víc namísto výchovných trestů raději co nejrychleji vyrazit k psychiatrovi.

To, co učitelé i vy sami doma pokládáte za nezvladatelné darebáctví, totiž může být nemoc. Česky se jmenuje porucha pozornosti s hyperaktivitou, pro zjednodušení se ale používá anglická zkratka ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder). Tato takzvaná neurovývojová porucha má genetický základ, takže je dost možné, že to potomek má po některém z rodičů nebo prarodičů. Dětským psychiatrům se v ordinacích opakovaně stává, že při horou o tom, co všechno dítě doma i ve škole vyvádí, se rodič zarazí a uvědomí si: vždyť já jsem nebyl o moc lepší! Proč je důležité si tohle uvědomit? Některé děti z ADHD vyrostou, ale odhadem 40 – 60 % si některé příznaky nese do dospělosti a zbytečně žije dost komplikovaný život. ADHD se totiž dá po celý život léčit, medikamentů mají psychiatři k dispozici hned několik.

Jak se ADHD pozná

Tato neurovývojová porucha vzniká kvůli odlišnému dozrávání mozkové kůry ve srovnání se zdravými jedinci. To samozřejmě není vidět, projeví se až následky. Děti nejčastěji trpí příznaky hyperaktivity a nepozornosti současně, mohou ale být jen hyperaktivní anebo jenom nepozorné. K tomu se leckdy mohou přidávat i další problémy, jako například poruchy učení, tiky, noční pomočování, autistické rysy,  či poruchy chován. Někdy děti s ADHD trpí úzkostí, depresí nebo nespavostí. Poměr chlapců a dívek mezi pacienty je 3 : 1 a statistiky uvádějí, že ADHD má až 6 % ze všech dětí a dospívajících!

Občas se to stane každému

To, že se nemůžete za nic na světě soustředit v dané chvíli na práci, nebo že reagujete třeba při řešení nějakého problémy s partnerem nebo kolegou z práce tak nepřiměřeně, že se pak za to stydíte, se asi stane i vám. Není třeba hned myslet hned na nemoc. Pro stanovení diagnózy je důležité, aby se příznaky projevovaly nepřetržitě alespoň po dobu šesti měsíců. U dětí se nemoc potvrdí obvykle mezi 6. a 9. rokem věku, protože při školní docházce je dost patrná odlišnost od ostatních spolužáků.

Ztřeštěný život

Pokud má dítě s ADHD štěstí, jeho mozek postupně dozraje a příznaky ADHD ustoupí. Ale často bohužel přetrvávají i v dospělosti. Nebývá to už tolik hyperaktivita, ale především nepozornost s roztržitostí a narušené fungování. Co si pod tím představit? Pacienti nedokážou přečíst knihu, skáčou z jednoho na druhé, nevnímají, když na ně někdo mluví, zapomínají a ztrácejí věci. Trpí vnitřním neklidem a chovají se impulzivně, činí například ukvapená rozhodnutí, která jim mohou komplikovat život. Třeba dají unáhlenou výpověď, urazí šéfa, koupí, co vůbec nepotřebují. Mají výkyvy nálad, neumí si organizovat čas, selhávají v práci i v partnerských vztazích.

Svěřte lékaři minulost

Pokud v popsaném poznáváte sebe nebo partnera, neváhejte vyhledat pomoc psychiatra, Ten poruchu diagnostikuje pohovorem. Při něm lékař důkladně rozebere pacientovu minulost, průběh jeho potíží a příznaků ADHD od dětství do současnosti a zhodnotí, nakolik tyto příznaky ovlivňují fungování jedince. Jiný specifický test na tuto nemoc neexistuje. Pokud diagnózu potvrdí, předepíše některý z účinných léků.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1