Znáte nejčastější příčiny bušení srdce?

Znáte nejčastější příčiny bušení srdce?

2 min. čtení Zdena Lacková
Vzpomínám na svou babičku, která mi vyprávěla, že se v noci s hrůzou vzbudila se silným bušením srdce, které dlouho nešlo uklidnit. Jako malá holka, která znala intenzivnější tlukot srdce jen při běhu a při strachu, jsem si nedovedla představit, co na tom může být hrozného. Teprve v dospělosti s informacemi o srdečních chorobách jsem si uvědomila, že babička opravdu musela prožít šílenou noc. Za bušením srdce může stát řada příčin, od stresu, až po vážné onemocnění. Základní radou proto je, bušení srdce nepodceňujte!

Silné, rychlé a znepokojující

Zrychlené bušení srdce lékaři odborně nazývají palpitace. Pacienti tento stav popisují různě. Mluví o chvění srdce, o nadbytečných srdečních úderech mimo pravidelný srdeční rytmus, nebo naopak o vynechání úderu srdce, pociťují slabost jako po namáhavém cvičení či fyzické práci, mají pocit, že jim srdce buší silněji nebo rychleji než obvykle. Silné bušení srdce může někdy provázet i tepání v krku, dušnost nebo zadýchávání. A podle toho, co bušení srdce způsobilo, se může přidat rovněž chvění, úzkost, pálivá bolest či tlak na hrudi, točení hlavy, závratě či dokonce ztráta vědomí.

Den bez spánku zrychlí srdce

Příčin zrychleného bušení srdce je řada. Někdy nejsou důvody závažné, např. když srdce k nadměrné činnosti vybudí akutní stres, či nevhodná strava v podobě sladkostí, alkoholu nebo kofeinu konzumovaného hlavně večer. Příčinou může být také dehydratace, kterou provází i zrychlené dýchání, a naopak snížený krevní tlak. Srdce pořádně rozbuší také nedostatek spánku. Údajně již 24 hodin bez spánku může způsobit zrychlený srdeční tep a vysoký krevní tlak.

Mohou za to pilulky?

Pokud užíváte nějaké léky a začne vám bušit srdce, nepanikařte. Nejdříve si přečtěte příbalový leták. Řada léků totiž může právě tento příznak vyvolávat. Mezi často používané léky, které to dělají, patří třeba inhalační léky používané k léčbě astmatu, antihistaminika pro léčbu alergií, hormonální léčiva, hlavně léky používané jako náhrada za hormony štítné žlázy. Řadí se sem i antiarytmika, antibiotika, antidepresiva, léky na infekce způsobené houbami čili antimykotika a také některé léky na kašel.

Pozor na závažnou nemoc

Na vině bušení srdce však může být i srdeční nepravidelnost, arytmie, a to značí srdeční onemocnění, které by člověk měl ihned řešit. Hrozí totiž srdeční infarkt nebo přímo srdeční selhání. Podle odborníků z EUC kliniky je třeba lékařskou pomoc vyhledat v případě, že kromě bušení srdce pociťujete i bolest na hrudi, dušnost nebo závrať. Právě tyto příznaky totiž mohou signalizovat infarkt myokardu. Zajít k lékaři určitě mají i ti, koho bušení srdce trápí opakovaně.

Zachraňující defibrilátor

Pro léčbu je samozřejmě klíčové zjistit příčiny problému. Na arytmii se užívají léky zvané antiarytmika, případně se využívá minimálně invazivní zákrok, katetrizační ablace, při níž se na srdci přímo odstraní místo vzniku poruch srdečních rytmů Ve vážných případech srdeční arytmie podstupují pacienti operaci, při níž jim je zaveden speciální přístroj, kardioverter-defibrilátor, který dokáže akutní arytmii rozpoznat a vyřešit.

Zdroje:

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/buseni-srdce-priznaky-a-lecba/

https://www.mojezdravi.cz/novinky/buseni-srdce-palpitace-priciny-priznaky-a-jak-ho-uklidnit-6032.html

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

Autor: Zdena Lacková

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1