Zdravý životní styl jako prevence zvětšené prostaty

Zdravý životní styl jako prevence zvětšené prostaty

Zvětšováním prostaty trpí až 90% mužů. Většina z nich se pohybuje ve věku nad 50 let, výjimkou nejsou ale ani muži mladší. Příčiny vzniku této, dnes už civilizační, choroby jsou předmětem diskuzí a zkoumání lékařů a vědců. Všichni se ale shodují na tom, že zdravý životní styl je základem pro vyhnutí se, nebo maximální oddálení, této nemoci, která řadě mužů významně komplikuje močení a celkově snižuje kvalitu života.

V čem takový zdravý životní styl spočívá? Rozhodně si nevystačíte s 2 porcemi zeleniny denně. Dnes už je zdravý životní styl vnímán jako kombinace psychické a fyzické rovnováhy. Jedním ze základních faktorů psychické pohody je vyhnutí se stresu. Stres a psychické přepínání má negativní dopad na celý náš imunitní systém a proto je tělo poté náchylnější k nejrůznějším druhům chorob, jakými jsou třeba i problémy s prostatou. Dalším faktorem je spánek. Spánku si dopřáváme v důsledku pracovních a jiných povinností čím dál méně, je však velmi důležitý pro regeneraci mozku a celého organismu.

V důsledku stresu a časové vytíženosti mnoho z nás přestává myslet na pravidelné stravování. Nejde o to se v rekordním čase najíst tím, co je po ruce, ale pokusit se při každém jídle si alespoň na chvíli sednout a kvalitně si dopřát pokrm. Naštěstí trend klidného stolování a vyhledávání kvalitních čerstvých potravin se již do českých domácností vrací. Stále ale není samozřejmostí. Stravovat bychom se měli pokud možno pravidelně a vyváženě. Velkým trendem dnešní doby jsou rovněž různé druhy diet, ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů. Stejně jako u jiných faktorů i zde platí, že každému tělu vyhovuje jiný styl, tempo i druh stravování. Měli bychom se vyhýbat přejídání, které zatěžuje organismus velmi, a někteří lidé se s pocitem nadměrné sytosti setkávají prakticky denně. Dodržování pitného režimu je samozřejmostí. Existuje řada bylinných čajů, které jsou přímo určené k prevenci problémů s prostatou. Kouření a alkohol nijak vašemu zdraví nepomáhají, ba naopak.

Zdravý životní styl nezaručí klidné stáří bez nemocí, budete díky němu ale moci říct, že jste pro sebe a své tělo udělali maximum.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1