Asi to tak znáte, pár dní vaříte pro celou rodinu, potom jen pro dva, protože děti odjely na tábor. Pak jedete na chalupu nebo dovolenou, a často přitom ztrácíte přehled, co máte doma v lednici či spíži. Není výjimkou, že po návratu objevujete zapomenuté poklady z bůhvíjakého dne. Nehrajte si na „záchranáře“, žaludek není popelnice.
Jasným indikátorem, je čich a chuť. Jestli jídlo voní a chutná pořád tak, jakoby bylo čerstvé, klidně si ho naložte na talíř. I sebemenší náznak nakyslosti nebo nepřirozené hořkosti ale znamená, že už započal rozkladný proces. I když vám může být líto investovaných peněz, času a práce, jídlo v takovém případě opravdu rovnou vyhoďte. Vzpomeňte si třeba na kočku, když ji dáváte kousek něčeho v prstech. Očuchá, olízne a vyhodnotí situaci. Je jí úplně jedno, kolik to stálo a jestli jste se s tím piplali několik hodin. Základním kritériem je, zda konzumace neznamená riziko.
Doma přesně víte, co se třeba s párkem a klobásou dělo od okamžiku nákupu do chvíle než jste ho snědli. Ve stáncích s rychlým občerstvením nemáte tušení, a může se stát, že dostanete maso nedostatečně tepelně upravené. Stávat by se to nemělo, ale nespoléhejte se stoprocentně na důslednost a hygienické podmínky. To platí i u zmrzliny. Pokud se vám stánek s točenou nebo kopečkovou zmrzlinou nezdá, vezměte si raději nanuk na dřívku. U masitých pokrmů zvažte, co riskujete a raději volte jídla méně riziková. Bez masa, uzenin, vajec a majolky či dresinku. Obzvlášť před cestou na dovolenou nebo přímo na ní.
O tom, že je maso potřeba řádné propéct, slyšeli asi všichni. Většina z nás na to dbá, protože buď hostíme přátele a rodinu, nebo jste sami hosty. Velkým problémem u grilování je podceněná hygiena. Krájíte maso, do toho sáhnete na talíř, na zeleninu, na pečivo atd. Všechny bakterie z povrchu masa se takto roznesou úplně všude. Přečtěte si článek Bezpečné zpracování potravin aneb Pravidlo 4C, kde jsme se tomuto tématu věnovali.
Vašemu žaludku a trávení neprospěje ani míchání všechno možné dohromady. Kombinace třešní a mléka je notorická známá, ale ono by se nemělo moc pít na jakoukoliv peckovinu, protože ovoce v kontaktu s tekutinou začíná rychleji kvasit. Známé je i pravidlo, že houby se nezapíjejí alkoholem. Na letním večírku nebo na dovolené ovšem tolik nesledujeme, co kombinujeme. Pečené maso tak střídá zelenina s dresinkem, kopeček zmrzliny, tady prosecco, tam pivo. Kachní žaludky to zvládnou, ostatní moc ne. Na dovolené se určitě nedržte zkrátka, neplácejte ale páté přes deváté.
Trávicí ústrojí můžete mít podrážděné i z nervů a stresů. Plánování, balení a organizace, aby vše klaplo, stojí nemalé úsilí. Pokud máte ještě náročnou práci, žaludeční neuróza vás může odrovnat úplně stejně jako zkažený dresink.
Na rozhozený žaludek vám může pomoci následující:
Pokud se vám nepodaří zklidnit žaludek a trávicí systém do 36 hodin, navštivte lékaře. Při opravdu výrazných potížích na nic nečekejte a naskočte do auta rovnou.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com