Záněty močových cest nepodceňujte, mohou způsobit i neplodnost!

Záněty močových cest nepodceňujte, mohou způsobit i neplodnost!

Každá z nás už někdy zažila zánět močových cest. Nejen, že je toto onemocnění nepříjemné, ale pokud se adekvátně neléčí, může přejit do chronického stádia. Pak jsou ohroženy nejen ledviny, ale i možnost otěhotnět...

Jaký je rozdíl mezi aktuálním a chronickým zánětem?

Právě zánět močových cest představuje druhou nejčastěji se vyskytující bakteriální infekci. Na prvním místě je zánět cest dýchacích. Záněty močových cest se většinou týkají žen a jednou za život se s nimi setká každá druhá z nás. Je to především kvůli naší anatomii, kdy si bakterie snáze najdou cestu do močového měchýře.

 

Jaké jsou příznaky?

Akutní zánět se projevuje:

  • bolestí při močení
  • bolestí v podbřišku
  • častým nutkáním na malou
  • zakalenou močí (může být i s krví)
  • pokud se přidá horečka, třes a zvracení, pravděpodobně se jedná o zánět ledvin a v tom případě je nutné ihned vyhledat lékaře

 

Nepodceňujte problémy

Jestliže se záněty močových cest opakují častěji než 2 až 3krát ročně, mluvíme již o chronickém zánětu. V tomto případě mohou být sice příznaky mírnější, ale o to více jsou v nebezpečí ledviny a ostatní orgány. Při neléčeném zánětu může dojít k nevratnému poškození ledvin, které může vést až k nutnosti dialýzy či transplantace. Pokud se tedy problémy vracejí, nespoléhejte jen na domácí léčbu, brusinky a jiné podpůrné prostředky. Vždy je lepší hned navštívit lékaře, který z rozboru moči zjistí, zda se jedná o bakteriální onemocnění a případně předepíše antibiotika. Jestliže antibiotická léčba nezabírá a záněty se opakují, lékař se pokusí zjistit příčinu pomocí dalšího vyšetření (například ultrazvuk).

Způsobují záněty neplodnost u žen?

Neléčené záněty močového měchýře se spojují i s nebezpečím vzniku neplodnosti. Je to dáno tím, že zánětlivé změny mohou negativně ovlivnit funkci pohlavních orgánů. Odborníci uvádějí, že právě infekce v oblasti urogenitálního traktu způsobují neplodnost až v 15 % případů dvojic, které řeší problémy s otěhotněním. Příčinnou jsou především změny na sliznicích a protizánětlivé odpovědi organismu. Pozor si však musí dát i těhotné ženy, které jsou k zánětům náchylnější. To proto, že dochází k stlačováním močového měchýře, který se pak nemůže správně vyprázdnit. I v tomto případě není radno s léčbou otálet, neléčený zánět totiž může vyvolat předčasný porod. Ideální je zánětům předcházet. Třeba pomocí stravy bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

 

Zdroj:

https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2013-1/bakterialni-infekce-jako-pricina-neplodnosti-u-lidi-40705

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1