Vyražte do boje s nejčastějšími jarními alergeny

Vyražte do boje s nejčastějšími jarními alergeny

Těšíte se na jaro? Příroda se probouzí a všechno kvete. No není to krása? Pro ty, kteří netrpí alergiemi určitě ano, nikoliv však pro alergiky. S jarem přichází pylová sezóna, období, které alergici příliš v lásce nemají. Období rýmy a neustálého kýchání je tu, a proto vám přinášíme tipy, jak s nejčastějšími alergeny jarní sezóny bojovat.

Jarní alergie útočí

Na jaře alergikům nastává jedno z nejobávanějších období roku. Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na přirozeně se vyskytující látky v našem prostředí, v případě pylové alergie na větrem roznášená pylová zrna rostlin, trav a dřevin. Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou (sennou rýmou) a alergickým zánětem spojivek. Alergická reakce se objevuje nejčastěji v podobě vodnaté rýmy, svědění a pálení v nose a krku, kýchání, slzení očí, bolestí hlavy, vyrážky, kopřivky, otokem, dušností, ale v některých případech může být alergická reakce také život ohrožujícím stavem.

 

Pylový kalendář

Pylová sezóna začíná obvykle v březnu a trvá až do října. V případě, že není krutá zima a počasí je teplejší, některé alergeny mohou útočit již od února. V našem zeměpisném pásmu jsou rozlišovány tři alergické sezóny, z nichž ta jarní se týká zejména pylů dřevin. V létě alergiky trápí zejména pyl trav a na podzim to jsou byliny. Pokud bydlíte ve městě, nemyslete si, že se vás alergické reakce netýkají. Pyly vás mohou trápit kdekoliv, protože díky větru jsou přenášeny i několik kilometrů. Pro vznik alergií jsou klíčové určité koncentrace pylových zrn ve vzduchu, podle odborníků stačí průměrně stačí 10–20 pylových zrn v 1 m3.

 

Znáte nejčastější jarní alergeny?

Zdrojem mnoha nepříjemných alergických obtíží je na jaře především bříza, buk, habr, jalovec, jasan, javor, jilm, modřín, platan, šeřík, topol, švestku, třešeň, višeň a vrba. Hojně rozšířená je u nás alergie na břízu bělokorou, se kterou se lze díky snadnému pěstování setkat téměř kdekoliv. Je vysazována v parcích, kolem silnic, ale také na sídlištích a v okolí škol. Bříza kvete v březnu až květnu, jejími květy jsou jehnědy, ze kterých se uvolňuje pyl. Do stejné skupiny patří také líska, olše a habr, jejichž květy mají také podobu jehněd.

Pozor na zkříženou alergii!

Pokud jste alergičtí na některý z uvedených stromů, je možné, že budete alergickou reakcí reagovat také na některé potraviny. Nejpravděpodobnější výskyt křížové alergie je u břízy, lísky a olše, a to díky podobnému typu alergenů. Naštěstí zkřížená alergie na potraviny se objevuje jen v pylové sezóně, během roku nikoliv. Zkřížená alergie hrozí nejčastěji na syrové ovoce (zejména jablka, broskve a kiwi), ořechy (lískové, vlašské a mandle), kořenovou zeleninu a syrové brambory.

 

Přírodní antihistaminika

 K léčbě alergií jsou předepisována antihistaminika, z nichž některé jsou volně prodejná. Přírodní antihistaminika, která rovněž zmírňují projevy alergií, se běžně vyskytují v některých potravinách. Do jídelníčku alergiků je vhodné zařadit např. brokolici, citrusové plody, rajčata, červené hrozny, borůvky, zázvor a ananas. Z příloh je vhodný zejména kus kus, bulgur, celozrnná rýže a jáhly. Do jídelníčku zařaďte také probiotika a potraviny bohaté na jejich obsah, protože příznivě ovlivňují střevní mikroflóru a pomáhají předcházet vzniku alergií. Zmírnit projevy alergií umí i některé léčivé byliny. Skvělým pomocníkem je kopřiva dvoudomá, která umí zázraky při alergické senné rýmě, kopřivce a kožních vyrážkách.

10 pravidel, díky kterým omezíte výskyt alergických projevů

  1. Pylovou alergii nepodceňujte! Alergické projevy konzultujte s vaším praktickým lékařem nebo alergologem, který vás vyšetří a stanoví odpovídající léčbu.
  2. Sledujte pylové zpravodajství
  3. Snažte se omezit, nejlépe se vyhnout, kontaktu s pyly.
  4. Zapište si, kdy a kde se vaše obtíže objevují a místům se vyhněte.
  5. Dejte pozor na konzumaci ovoce a medu, mohou také obsahovat pylové alergeny.
  6. Omezte v době květu stromů procházky kolem poledne. Vhodné je jít ven brzo ráno a po dešti, kdy není venku takové množství pylu. Ideální procházky jsou v lese, kde je pylu nejméně.
  7. Po návratu domů z venku si umyjte obličej.
  8. Jste-li alergičtí, mějte s sebou vždy antihistaminikum předepsané lékařem. Projevy alergií potlačují i některé volně prodejné léky.
  9. V místnostech používejte čističky vzduchu.
  10. Jezte potraviny bohaté na přírodní antihistaminika.

Zdroje: www.alergie.cz, www.pylovasluzba.cz, www.proalergiky.cz

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1