Na jaře alergikům nastává jedno z nejobávanějších období roku. Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na přirozeně se vyskytující látky v našem prostředí, v případě pylové alergie na větrem roznášená pylová zrna rostlin, trav a dřevin. Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou (sennou rýmou) a alergickým zánětem spojivek. Alergická reakce se objevuje nejčastěji v podobě vodnaté rýmy, svědění a pálení v nose a krku, kýchání, slzení očí, bolestí hlavy, vyrážky, kopřivky, otokem, dušností, ale v některých případech může být alergická reakce také život ohrožujícím stavem.
Pylová sezóna začíná obvykle v březnu a trvá až do října. V případě, že není krutá zima a počasí je teplejší, některé alergeny mohou útočit již od února. V našem zeměpisném pásmu jsou rozlišovány tři alergické sezóny, z nichž ta jarní se týká zejména pylů dřevin. V létě alergiky trápí zejména pyl trav a na podzim to jsou byliny. Pokud bydlíte ve městě, nemyslete si, že se vás alergické reakce netýkají. Pyly vás mohou trápit kdekoliv, protože díky větru jsou přenášeny i několik kilometrů. Pro vznik alergií jsou klíčové určité koncentrace pylových zrn ve vzduchu, podle odborníků stačí průměrně stačí 10–20 pylových zrn v 1 m3.
Zdrojem mnoha nepříjemných alergických obtíží je na jaře především bříza, buk, habr, jalovec, jasan, javor, jilm, modřín, platan, šeřík, topol, švestku, třešeň, višeň a vrba. Hojně rozšířená je u nás alergie na břízu bělokorou, se kterou se lze díky snadnému pěstování setkat téměř kdekoliv. Je vysazována v parcích, kolem silnic, ale také na sídlištích a v okolí škol. Bříza kvete v březnu až květnu, jejími květy jsou jehnědy, ze kterých se uvolňuje pyl. Do stejné skupiny patří také líska, olše a habr, jejichž květy mají také podobu jehněd.
Pokud jste alergičtí na některý z uvedených stromů, je možné, že budete alergickou reakcí reagovat také na některé potraviny. Nejpravděpodobnější výskyt křížové alergie je u břízy, lísky a olše, a to díky podobnému typu alergenů. Naštěstí zkřížená alergie na potraviny se objevuje jen v pylové sezóně, během roku nikoliv. Zkřížená alergie hrozí nejčastěji na syrové ovoce (zejména jablka, broskve a kiwi), ořechy (lískové, vlašské a mandle), kořenovou zeleninu a syrové brambory.
K léčbě alergií jsou předepisována antihistaminika, z nichž některé jsou volně prodejná. Přírodní antihistaminika, která rovněž zmírňují projevy alergií, se běžně vyskytují v některých potravinách. Do jídelníčku alergiků je vhodné zařadit např. brokolici, citrusové plody, rajčata, červené hrozny, borůvky, zázvor a ananas. Z příloh je vhodný zejména kus kus, bulgur, celozrnná rýže a jáhly. Do jídelníčku zařaďte také probiotika a potraviny bohaté na jejich obsah, protože příznivě ovlivňují střevní mikroflóru a pomáhají předcházet vzniku alergií. Zmírnit projevy alergií umí i některé léčivé byliny. Skvělým pomocníkem je kopřiva dvoudomá, která umí zázraky při alergické senné rýmě, kopřivce a kožních vyrážkách.
Zdroje: www.alergie.cz, www.pylovasluzba.cz, www.proalergiky.cz
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com