Trpíte na časté záněty močových cest? Pozor i na sex a hygienu!

Trpíte na časté záněty močových cest? Pozor i na sex a hygienu!

Zimní měsíce jsou obdobím, kdy se ve zvýšené míře potýkáme nejen s nemocemi z nachlazení, ale také se záněty močových cest. Není žádnou novinkou, že záněty močových cest trápí ve větší míře ženy, což je dáno odlišnou anatomií močových cest. Častou příčinou nepříjemných zánětů je nejen chladné počasí, ale také sex a nedostatečná hygiena. Vše, co potřebujete o těchto, převážně ženských obtížích vědět, vám přinášíme.

Poznáte zánět močových cest?

Pokud vás trápí časté návštěvy toalety, bolesti v podbřišku, pálení a řezání při močení, v závažných případech dokonce krev v moči, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře, zvýšená teplota, únava, zakalená a zapáchající moč, s největší pravděpodobností jde o zánět močových cest. Nejčastěji se jedná o zánět močového měchýře, tzv. cystitidu. I když jde o problém, se kterým se potýkají především ženy, nevyhýbá se ani mužům. Pokud v počátečním stádiu někteří volí domácí léčbu, při déletrvajících obtížích je vždy nutné konzultovat zdravotní stav s lékařem, protože neléčené obtíže mohou vést až k poškození ledvin. U těhotných žen může dokonce absence léčby vést až k předčasnému porodu.

 

Ohroženy jsou hlavně ženy

Opakující se záněty močových cest se vyskytují zejména u žen. Ohroženy jsou ve zvýšené míře ženy těhotné a ženy v období menopauzy. Důvodem je kratší močová trubice, která je v těsné blízkosti konečníku, a proto je zde mnohem větší riziko přenosu střevních bakterií než u mužů. Rizikovými faktory jsou ale také prochladnutí, nedostatečná hygiena, nedostatečný přísun tekutin, zadržování močení, močové kameny, nechráněný pohlavní styk a střídání sexuálních partnerů, u mužů pak zbytnělá prostata.

Za vším hledej … Escherischia coli

v 90 % případů za záněty močových cest může gramnegativní bakterie Escherischia coli. Při prvních příznacích je důležitý klid, teplo a dostatek tekutin. Vhodný je urologický čaj, případně přírodní prostředky na podporu zdraví močových cest. Ačkoliv v počátečních stádiích onemocnění může domácí léčba fungovat, v pokročilejším stádiu onemocnění, kdy se objevuje zvýšená teplota, výtok a krev v moči, je nutné vyhledat lékaře, který nasadí antibiotickou léčbu.

 

Sex, častá příčina zánětů močových cest

Málokdo ví, že sex představuje významný rizikový faktor obtíží s močovou soustavou. Během pohlavního styku se škodlivé bakterie, které se vyskytují v okolí močové trubice a konečníku, celkem snadno dostanou do močového ústrojí a problém je na světě. Podle lékařů je proto velmi důležité, aby se žena po nechráněném pohlavním styku umyla, protože bakterie tak mají mnohem menší šanci se do močového ústrojí dostat. Pokud není možné se po sexu vysprchovat, je nutné se alespoň vymočit, aby byly bakterie odplaveny.

Léčba při prvních příznacích

Máte-li podezření na obtíže v oblasti močových cest, je vhodné zásobit organismus vitamínem C a dostatkem tekutin. Ideální jsou kromě urologických čajů také bylinné směsi, které lze zakoupit v lékárnách. Vhodná jsou také volně dostupná léčiva. Oblíbeným pomocníkem jsou brusinky, které preventivně působí proti rozvoji zánětu. Zásadní je však dodržovat pitný režim, protože tak dochází k dostatečnému průtoku moči odplavujícímu škodlivé bakterie. Tělo je třeba mít v teple a zabránit dalšímu prochladnutí. Pokud nedojde ke zmírnění obtíží, nebo se obtíže zhoršují, je nutné vyhledat lékaře a obtíže nepodceňovat.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1