Jaké jsou projevy nedostatku hořčíku?

Jaké jsou projevy nedostatku hořčíku?

2 min. čtení Markéta Veselá
Hořčík je pro fungování našeho těla jedním ze stěžejních prvků. Jeho nedostatek se projevuje řadou nepříjemných jevů. Není to jen lámání nehtů, ale i nespavost a mnohé další.

Proč je hořčík tak důležitý?

Právě hořčík stojí v pozadí mnoha důležitých procesů, které se v našem těle odehrávají. Podílí se na správné činnosti svalů, ale i nervového systému a mozku. Optimální denní spotřeba je kolem 300–400 mg/den. Kojící ženy by pak měly přijmout až 500 mg/den. Jeho nedostatkem trpí až 75 % populace. Tento stav se nazývá hypomagnezémie. Minerály jsou pro tělo nepostradatelné. Proč tomu tak je?

 

Co když ho máme málo?

Nedostatek hořčíku se často objevuje u sportovců, ale i diabetiků, těhotných žen či lidí, kteří ve větší míře holdují alkoholu. Nejčastější příčina však je nevyvážený jídelníček. To znamená, pokud dáváme přednost průmyslově zpracovaným potravinám, polotovarům, tučným a sladkým jídlům. V těch příliš hořčíku bohužel nenajdeme. Hořčíku nedělá dobře ani nadměrné solení a přílišné pití kávy, alkoholu a energetických nápojů.

Netrpíte nedostatkem hořčíku?

Projevy nedostatku hořčíku jsem velmi rozmanité a nespecifické. Může se objevit zhoršená kvalita vlasů a nehtů, ale i psychická nerovnováha, deprese, nespavost, podrážděnost, bušení srdce. Obvyklé jsou také velmi nepříjemné křeče v končetinách. Objevují se ale i záškuby či třes. Nedostatek se také pojí s velkou únavou, a to takovou, která nás přepadne hned po probuzení. Dále zvýšeným krevním tlakem či rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

 

Jak hořčík doplnit?

Objevuje se něco z toho i u vás? Zkuste hladinu hořčíku dlouhodobě doplnit a všímejte si, zda se potíže mírní. A jak hořčík tělu doplnit?

  1. Jídelníček – Základem dostatečného příjmu potravin je zdravý a vyvážený jídelníček, v němž jsou zastoupeny především průmyslově neupravené suroviny. Hořčík najdeme například v kakau, hořké čokoládě, ovoci (banán, borůvky, jablko, grep), semínkách a ořechách, zelenině (brambory, špenát, brokolice), kuřecím a rybím mase (candát, tuňák) či v luštěninách (čočka). Mimo jiné hořčík obsahuje i mák. A na co si dát naopak pozor? Existují totiž i potraviny, které vstřebávání hořčíku stěžují. Jsou to například tavené sýry a pečivo z bílé mouky.

 

 

  1. Doplňky stravy – Ty je dobré zvážit především tehdy, pokud máte z nějakého důvodu sníženou možnost příjmu vitamínů a minerálů. To může být například z důvodu nějaké diety, ale nedostatkem hořčíku trpí i vegetariáni, vegani, sportovci, lidé, kteří mají velmi fyzicky náročnou práci, těhotné a kojící ženy a starší lidé. Pokud se obáváte nedostatku hořčíku, volte vždy kvalitní doplňky stravy, které zajistí jeho optimální příjem a podpoří vaše zdraví.

Zdroj: www.healthline.com

Foto: Shutterstock.com

 

 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1