Sama sobě masérkou

Sama sobě masérkou

Jen stěží byste hledali člověka, který nemá rád masáže. Pro někoho je balzám na duši masáž olejová či thajská, pro druhého sportovní nebo relaxační. Mnozí lidé právě nyní vlivem ustavičného sezení trpí na bolesti krční páteře, zad, šíje a dalších částí těla a nemají kam se obrátit. Nic naplat. Než navštívíte masážní salony, bude to ještě chvíli trvat a do té doby můžete zkusit se doma namasírovat sami.

Možná si říkáte, že položit se u maséra na lehátko a nechat pracovat jeho zlaté ruce je příjemnější, ale i taková automasáž má něco do sebe. Nejde jen o blahodárné účinky na naše zdraví, a to, že si momentálně ulevíme od bolesti. Může to být zároveň i první krůček na dlouhé cestě k „mít se rád“ a celkové spokojenosti vůbec. Tak pojďme na to!

Masáž obličeje proti napětí

Pro napětí není třeba chodit daleko. Následující technikou se ho proto pokusíme zbavit. Natřete si obličej krémem nebo olejíčkem. Začněte třemi prsty na každé ruce uprostřed čela a jemnými krouživými pohyby pokračujte směrem od sebe. Poté přejděte na spánky, kde chvíli setrvejte, a pomalu se po tvářích suňte dolů až k bradě. Nakonec položte bříška ukazováčků na nos až k slznému kanálku a pomalu táhněte prsty šikmo dolů podél koutků. Opakujte, dokud napětí trochu nepovolí.

Masáž proti bolestem hlavy

Až vás přepadne onen známý tlak, jakoby se vám zmenšovala kůže na hlavě a tlačila na lebku, zkuste to tentokrát jinak, než hned sáhnout po pilulce. Na chvíli se zastavte. Roztaženými prsty si vjeďte do vlasů a pomalými kroužky masírujte kůži. Je to podobné, jako když sedíte ve zkrášlovacím salonku v křesle a kadeřnice vám jemně umývá vlasy. Cítíte tu úlevu?

Při bolesti hlavy můžete vyzkoušet i naše tipy z článku Jednoduché cviky jako rychlá pomoc při bolesti hlavy.

Masáže zad s válečkem

Masážní válce jsou oblíbené u sportovců, protože právě záda jsou jedna z částí těla, kam si člověk příliš nedosáhne. Fungují skvěle na rozmasírování zatuhlé šíje, zad a vlastně celého těla. Jde o válec z pevné gumy, který má povrch buď hladký, mírně nebo více hrbolatý. A jak si s ním namasírujete záda? Válec položte na zem a lehněte si na něj tak, abyste ho měli kousek nad bedry. Zvedněte zadek, podsaďte pánev, ruce dejte na prsa nebo je složte za hlavu. Nyní se po něm válejte vždy od beder (ale nejezděte přímo přes ně) k hrudní páteři. Poté od hrudní páteře nahoru ke krku. Pokračujte tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Tím jak tlačíte vlastní vahou na válec, si namožená a zatuhlá místa sami rozmasírováváte.

Masáž trapézových svalů s míčkem

Právě veliké svaly, které se táhnou od krku dolů k lopatkám a k ramenům, bývají příčinou hrbu za krkem, kvůli němuž vám všichni říkají, ať se narovnáte. Jejich masáž bez odborné pomoci jde těžko, ale není nemožná. Na trhu existují speciální masážní a kondiční míčky o průměru kolem sedmi centimetrů, ale pro začátek si bohatě vystačíte s tenisákem. Stoupněte si zády ke zdi na vzdálenost stopy, trochu pokrčte nohy a tenisák si rukou dejte kousek pod krk a opřete se o zeď. Krouživými pohyby vlastního těla si rozmasírovávejte zatuhlé svalstvo. Chvíli může trvat, než najdete ono problematické místo, proto zkoušejte míček různě posouvat, zvedat ruku nad hlavu nebo do strany. Až ho najdete, poznáte to. Bolest může klidně vystřelovat i do jiných částí těla. Zatněte zuby a překonejte to. S pravidelnou masáží míčkem můžete překonat bolesti krční páteře, šíje i krku, rozmasírovat si malý prsní sval, který stáčí ramena dopředu, i ruce.

Masáž nohou proti otokům

Otoky nohou mohou mít mnoho příčin. Může jít o jeden z příznaků chronického žilního onemocnění, kterým trpí v dospělosti každá třetí žena. Pokud je to váš případ, žilní chlopně nepracují správně. Část krve odtéká zpět dolů namísto toho, aby se vracela k srdci, a tím se krev v žilách nohou hromadí. Nohy potom bolí a zejména večer a v teple otékají. Bohužel se nejedná o estetický problém, kterého se zbavíte jen pečlivým masírováním. Vhodnější je navštívit svého praktického lékaře. Ten zjistí příčinu otoků a případně předepíše venofarmaka – léky na posílení žilní stěny. Doma pak můžete pokračovat s podpůrnými masážemi, při nichž začínáte vždy zásadně od kotníku a krouživými pohyby postupujete až ke kolenům. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1