Roušky, respirátory a periorální dermatitida. Znáte nemoc letušek?

Roušky, respirátory a periorální dermatitida. Znáte nemoc letušek?

Nepříjemné pupínky kolem úst ale i jinde na obličeji teď díky nošení respirátorů a roušek trápí mnohem víc lidí než dříve. A nejhůř jsou na tom ti, kdo s kožními problémy v obličeji bojovali už v době před covidem. Třeba s periorální dermatitidou není vůbec lehké se vypořádat v běžné situaci, natož, když musíte mít přes nemocnou pleť neustále natažené povinné krytí dýchacích cest.

Proč zrovna letušky

Perorální dermatitidě se říká nemoc letušek, je to ale hodně historický pojem. Vznikl proto, že nemoc postihuje často mladé ženy mezi 20 a 30 lety, které používají hodně kosmetických produktů a silně navrstvený make-up. Když se k tomu u letušek ještě přidal nekvalitní vzduch v klimatizovaných letadlech, bylo na problémy s pletí zaděláno. Každopádně periorální dermatitida může trápit kohokoliv, častěji ženy, méně muže a děti. Lékař ji obvykle pozná snadno – projevuje se pupínky, puchýřky, začervenáním, pálením a třeba i olupováním zánětem napadené kůže. Objevuje se kolem úst, ale i nosu, někdy bohužel postihuje celý obličej.

 

Kůže už to nezvládá

„Jednoznačná příčina periorální dermatitidy není dosud známa, společným jmenovatelem je fakt, že kůže obličeje přestane tolerovat, jak se s ní zachází – časté mytí, nevhodné hygienické prostředky, kosmetika a kosmetické ošetření a zkrášlovací dekorativní kosmetika,“ vyjmenovává lékařka Nina Benáková v textu pro edukační projekt České dermatovenerologické společnosti. Podle ní není výjimkou, že mívá postižený současně i jinou kožní chorobu, třeba akné či ekzém, jejichž léčba může periorální dermatitidu vyprovokovat. Přecitlivělá kůže bývá dráždivá i vůči vlivům, které před tím snášela bez problémů – horko či chlad, vítr, UV záření, pocení, parfémy, alkohol, káva, kouření, aromatické potraviny a nápoje, zubní pasty, kontakt s vodou a dnes i s neustále nasazeným respirátorem, či rouškou.

Chce to hlavně klid

Periorální dermatitida je léčitelné onemocnění, trvá to ale dlouho, průměrně tři měsíce a pacient musí být velmi důsledný. „Zásadní je přestat používat vše, co jste na kůži dosud používali, nemýt si obličej mýdlem ani jinými prostředky a snažit se zamezit všem zevním či vnitřním vlivům, které kůži obličeje prokrvují či mohou dráždit. Již to někdy stačí k výraznému zlepšení. Mluvíme o takzvané nulové terapii,“ uvádí doktorka Benáková a dodává: „K ošetření pleti se předepisují zklidňující zevní léky ve formě roztoku, zásypu či pasty. Někdy je však zapotřebí léčba vnitřní – nejčastěji se podávají antibiotika s protizánětlivými účinky.“

Jak podráždění pleti předejít

Z celodenního nošení rerspirátorů není šťastná žádná pleť, ani ta zdravá. Jak o ni za takových podmínek správně pečovat, radí doktorka Marianna Poljančuková z Kliniky GHC Praha: „Před nasazením roušky si umyjte obličej vodou, následně naneste denní krém gelové nebo jiné lehké textury. Počkejte až se vstřebá, a potom si můžete teprve dát na tvář respirátor či roušku.“ Nenoste make-up, tvářenky, rtěnky ani lesky na rty. I když máte v plánu roušku po chvilce sundat, přenos bakterií a nečistot je velmi rychlý. K ošetřování nadměrně drážděné pleti se určitě víc hodí dermokosmetika, kterou pořídíte v lékárnách.

 

Zdroj: https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-dermatologie/2018-2-21/perioralni-dermatitida-106100

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1