Psychosomatika – angína a rýma pod drobnohledem

Psychosomatika – angína a rýma pod drobnohledem

Stalo se vám, že jste se ráno probudili a nemohli bolestí ani polknout? Tímhle způsobem se obvykle ohlašuje angína. Většina z nás v takové situaci vyrazí k lékaři pro antibiotika. Pokud se však problém opakuje příliš často, zakopaný pes bude zřejmě někde jinde, než jen v oslabené imunitě a bacilech, které jako na potvoru právě letěly kolem. Což platí i v případě, trápí-li vás každou chvíli ucpaný nos, zahlenění nebo kašel...

O tom, zda jsme zdraví, rozhoduje z velké části duševní rozpoložení. Pokud je v našem životě něco špatně, ale my to přesto odmítáme vidět a napravit, využije tělo různé signály k tomu, aby nás na to upozornilo. Například angínou velmi často trpí lidé, kteří v sobě dlouhodobě nosí tíseň, úzkost, obavy a strach. Opakující se potíže s rýmou zase svědčí o duševním zmatku, utajeném vnitřním vzdoru, nebo o tom, že žijeme život až příliš ponoření do pracovních i jiných povinností – život, ze kterého se už dávno vytratila radost.

 Co vás v životě dusí?

Psychosomatika vnímá angínu jako signál toho, že nám něco (nebo někdo) svazuje hrdlo a my kvůli tomu nemůžeme mluvit ani polykat. A když se o to přece jen pokusíme, bolí to jako čert. Toto onemocnění je úzce spojeno se strachem, který se možná snažíme nedávat najevo, ale který uvnitř vytrvale hlodá a negativně ovlivňuje náš život na všech úrovních – pracovní, citové i partnerské. Angína mnohdy znamená také potlačenou citlivost, emoce a kreativitu.

Když slova nepomáhají

Sužují vás časté angíny? Zkuste si – zcela upřímně – odpovědět na otázku, jestli můžete svobodně vyjadřovat své názory. Jestli to vůbec umíte, nebo se toho obáváte. Není náhoda, že angína se velmi často objevuje u dětí, jejichž rodiče se spolu hádají. Máma s tátou jsou pro malého človíčka středobodem vesmíru, jedinou jistotou, které dítě má a o kterou se může opřít, proto ho jejich hádky děsí a dohánějí k pláči a pocitu bezmoci. Do sporů svých rodičů jen stěží může zasáhnout, kdo by také naslouchal slovům čtyřletého caparta? A tak všechno to, co má na srdci, raději „spolkne – veškerou bolest, smutek, nesouhlas, strach i slzy. Pokud se domácí hádky opakují často, hromadí v sobě dítě další a další nánosy negativních emocí, až jednoho dne jejich tíhu neunese a v těle propukne zánět v podobě angíny – jako jediná možná obranná reakce. Rodiče navíc musí (alespoň dočasně) uzavřít příměří a přenést svou pozornost od hádek k péči o malého pacienta.

 

Překopejte žebříček hodnot

Rýma podle psychosomatiky představuje citový chaos. Hlavou nám víří různorodé, často protikladné myšlenky a my si s nimi nevíme rady. Nedokážeme oddělit podstatné věci od nepodstatných a zanášíme si organismus škodlivým balastem. Spolu s rýmou se také občas objevuje zvýšená teplota a nachlazení, které nás vede k jedinému – odpočinout si a pěkně si to všechno v sobě utřídit. Jestliže se tyto potíže dlouhodobě opakují, pak bychom si měli ujasnit, co je pro nás v životě doopravdy důležité. Co a koho v něm chceme, či nechceme mít. Přiznat si, že nám v minulosti něco nevyšlo, a přenést se přes to. Přestat lpět na maličkostech a s větší láskou a respektem přistupovat k sobě samým. Darovat si dostatek svobody a prostoru, který nám umožní znovu se volně nadechnout.

 Téma psychosomatiky můžete prozkoumat také v oblastech:

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1