Probiotika a prebiotika, znáte rozdíl?

Probiotika a prebiotika, znáte rozdíl?

Probiotika a prebiotika jsou často skloňovanými pojmy převážně ve spojitosti se zdravou výživou a střevní mikroflórou. Jak se však liší svým použitím a účinky? Pokud chceme naplno využít jejich potenciál, je zapotřebí jejich vyvážená kombinace a správné užívání. Objevte, čím mohou našemu tělu prospět, a z jakých potravin je můžeme získat.

Mikrobiom našich střev je základem imunitního systému

Pojmem mikrobiom označujeme všechny mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují v našem střevě. Jedná se o stovky druhů bakterií, jež vytváří prostředí, které je jedinečné pro každého z nás. Odhaduje se, že mikrobiom má vliv na celkové fungování našeho imunitního systému z více než 70 %. V průběhu našeho života prostředí střev ovlivňují mnohé faktory jako strava, životní styl a nemoci. Je dokázáno, že první přirozené bakterie získávají v průběhu porodu novorozenci již od matky, což pozitivně ovlivňuje jejich následující vývoj. Bakterie umožňují vstřebávání živin z potravy a vyloučení jejích nestravitelných částí.

Nejdůležitějším aspektem je rovnováha

Ve střevech ale nenalezneme pouze bakterie s pozitivním účinkem, ale i ty, které při jejich přemnožení mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy. Díky nerovnováze střevních bakterií tak pociťujeme nadýmání, křeče, zácpu nebo průjem. Rovnováhu v našich střevech můžeme obnovit právě užíváním probiotik. Probiotika jsou živé mikroorganismy a nejčastěji se s nimi setkáme v podobě bakterií mléčného kvašení, jako je Lactobacillus, Lactococcus či Enterococcus. Kromě imunitního systému probiotika pozitivně působí i jako prevence respiračních onemocnění a onemocnění střev, mezi které můžeme zařadit ulcerózní kolitidu, Chronovu chorobu a rakovinu střev.

Probiotika či prebiotika, jaký je tedy rozdíl?

Prebiotika jsou typem vlákniny, pro jejíž trávení nemá lidský organismus potřebné enzymy. Ve střevě však podléhají kvašení a následně slouží jako potrava probiotickým bakteriím. Tím ve střevech napomáhají jejich množení. Setkat se můžeme též se synbiotiky, které jsou kombinací probiotik a prebiotik. Ty se ve svých účincích podporují a prodloužena je rovněž doba, po kterou jsou probiotika schopna přežít v trávicím traktu.

 

Kdy věnovat zvýšenou pozornost užívání probiotik a prebiotik?

Probiotika s prebiotiky je možné užívat preventivně i při akutních problémech. Probiotika se přirozeně vyskytují v kysaných mléčných výrobcích a zelenině, produktech z fermentované sóji nebo mateřském mléce. Prebiotika můžeme získat z cibule, banánů, slupky jablek či luštěnin. Pokud nám však byla předepsána léčba antibiotiky nebo se chystáme na cestu do zahraničí v letních měsících, je vhodné doplnit jídelníček o nějaký z doplňků stravy s vyšším obsahem probiotik a prebiotik. Při jejich koupi je však vždy dobré se poradit s lékařem, neboť určité druhy probiotik lépe působí na různá antibiotika. Probiotika je poté vhodné brát ještě několik týdnů po ukončení léčby, aby došlo k opětovnému vyvážení střevní mikroflóry.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Zdroje:

https://www.lekarna.cz/clanek/probiotika-nebo-prebiotika-kdy-a-proc-je-uzivat/

https://www.euclekarna.cz/blog/znate-rozdil-mezi-probiotiky-prebiotiky-a-synbiotiky

https://www.fitness007.cz/blog/co-jsou-to-probiotika-prebiotika-a-synbiotika-nejlepsi-probioticke-potraviny/

https://www.drmax.cz/clanky/probiotika-prebiotika-symbiotika

https://vegmart.cz/na-co-jsou-probiotika-prebiotika-a-travici-enzymy

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1