Opomíjené vitamíny K2 a D3 jsou pro tělo velmi důležité

Opomíjené vitamíny K2 a D3 jsou pro tělo velmi důležité

Všichni většinou dbáme na dostatečný přísun vitamínu C, avšak málokdo ví, že je pro správné fungování těla důležitý i vitamín K2 a D3. Kde je najdeme a čím pomáhají našemu tělu?

Vitamín K2 nejen na prevenci rakoviny

Tento vitamín je důležitý pro fungování srdce, stavbu kostí, imunitní systém a dokonce i jako prevence rakoviny. Je rozpustný v tucích a v našem těle se stará především o správné hospodaření s vápníkem, ale i kontrolu růstu buněk.

Jaké potraviny vitamín K2 obsahují?

Najdete ho především ve fermentovaných výrobcích, protože za jeho vznikem stojí speciální bakterie. Obsahuje ho například sójový sýr, kysané zelí a nebo mléčné výrobky a vejce od těch zvířat, která jsou krmena trávou. Mléko od krav z velkochovů a vejce od nosnic chovaných v klecích a halách tedy neobsahuje téměř žádný vitamín K2. Dodat ho tělu ale můžeme prostřednictvím potravinových doplňků.

Co se děje, když ho má tělo málo?

Nedostatek vitamínu K2, jímž trpí podle výzkumů zhruba polovina dospělé populace, se může projevit hned v několika rovinách. Jsou to jednak kardiovaskulární choroby, ale i krvácení z nosu, větší kazivost zubů, osteoporóza. Vše je zapříčiněno tím, že je vápník ukládán na nesprávná místa a na některých pro změnu chybí.

Vitamín D3 nečerpáme jen ze slunce

Vitamín D3 je přirozenou podobou vitamínu D, který si nejčastěji spojujeme se slunečním zářením. To však není jediný jeho zdroj. Najdeme ho také v mléčných výrobcích, vaječných žloutcích a rybách. A k čemu je nám dobrý? Pomáhá předcházet celé řadě onemocnění, jako je například rakovina, onemocnění kardiovaskulárního systému, ale i diabetu či roztroušené skleróze či osteoporóze.

Většina populace trpí jeho nedostatkem

Vědci upozorňují na to, že dnešní populace trpí nedostatkem vitamínu D3. Před sluncem se totiž chráníme krémy a strava nedostačuje. Příznakem toho, že nám vitamín chybí, může být i obyčejná chřipka, protože se významně podílí na fungování imunitního systému. I tento vitamín lze doplnit v podobě tablet.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1