Movember aneb knírem pro zdraví

Movember aneb knírem pro zdraví

Zatímco ženy v kampaních proti rakovině prsu hrdě nosí růžové stužky, pánové si vybrali mužnější ozdobu – knír. Listopadový Movember chce více uvést do povědomí informace o ochraně zdraví, prevenci a léčbě rakoviny prostaty.

Movember? Provokace

Název Movember vznikl spojením slov moustache (knír) a November (listopad). Muži, kteří se rozhodnou tuto akci podpořit, si na začátku měsíce oholí tvář a pak si nechávají až do prosince růst knírek, knír, případně celý plnovous (jak se komu daří). Porostem tváře (a klidně může být výstřední, barevná, extravagantní - čím bizarnější, tím lépe) se snaží vyprovokovat debaty na intimní téma, o kterém se mnohdy nerado hovoří – rakovina prostaty a varlat.

Kde přišel Movember na svět?

Myšlenka se zrodila v australském Melbourne u piva (jaké překvapení) spíš jako recesistický počin několika přátel s cílem vrátit do hry kníry. Vzniklé uskupení MoBros (něco jako Bratři v Kníru) se ale začali i pod vlivem ženským hnutí angažovat stále více, v roce 2007 nastartovali kampaně a dnes už se Movember oficiálně rozšířil do jednadvaceti zemí světa.  

Třikrát P na záchranu života

Zakladatelé Movemberu si stanovili cíle shrnuté do tří P:

  • Poznej – Kampaní se snaží podpořit výzkum rakoviny, podrobné mapování jejích příznaků, možností úspěšné a hlavně šetrné léčby.

  • Předejdi – Prevence, prevence a ještě jednou prevence, je pro ochranu zdraví nejpodstatnější. Osvětou a ponoukáním k pravidelným prohlídkám chtějí nemoci předcházet nebo ji alespoň včas zachytit.

  • Pomoz – Finančními příspěvky pomáhají s nákupem kvalitních lékařských přístrojů.

A které celebrity se už do projektu zapojily? Třeba Princ William, Johnny Depp, Sylvester Stallone, z českých zase Michal Viewegh, Jakub Prachař nebo Jaromír Jágr. Muži (i ženy samozřejmě), kterým je kampaň blízká, se mohou zaregistrovat a přispívat dobré věci na stránce https://cz.movember.com. Knírům zdar!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1