Letní vyrážka u dospělých? Může jít o potničky!

Letní vyrážka u dospělých? Může jít o potničky!

2 min. čtení Markéta Veselá
Výskyt červených puchýřků, které se objevují tehdy, pokud se člověk na některém místě zapotí, si většinou spojujeme s dětmi. Letní vyrážka v podobě potniček se ale může objevit i u dospělých. A o to větší překvapení pak je, že se jedná o potničky. Jak řešit potničky u dospělých?

Co je to potnička?

Jedná se o červený puchýřek naplněný tekutinou, který vzniká z červené vyrážky. Objevují se tehdy, pokud se člověk více zpotí. Například když je nemocný, při sportu, nebo v horkém počasí. Puchýřek vznikne proto, že pot nemůže odejít z těla potní žlázou, jelikož došlo k jejímu ucpání. U dospělých může za ucpání potních žláz například používání nevhodné kosmetiky, oblečení, nebo třeba při dlouhé cestě ve vyhřátém autě, či při sportu. U dětí se jedná o jeden z nejčastějších neduhů.

 

Jak se potničky projevují?

Typická je pro ně červená vyrážka, která se objeví jako prvotní příznak. Nemusíte se bát, nejedná se o infekční vyrážku. Ta se později mění v puchýřky naplněné tekutinou. Objevit se mohou téměř všude, kde dochází k zapaření kůže. Na krku, v podpaždí, pod prsy, v intimních partiích, na zádech, u malých dětí pak například pod plenkou. V některých případech mohou puchýřky svědit. Po čase ale dojde k jejich prasknutí, uschnutí a poté zmizí. To obvykle do dvou až tří dní.

 

Léčba potniček

Pokud se potničky objeví, snažte se nosit volné oblečení, vyhýbat se slunci a dostatečně pít. Pomáhají i studené koupele, potírání Jarischovým roztokem a také mastičky: zinkové, Sudocrem či Bepanthen. Využít ale můžete i sílu bylinek. Do koupele si přidejte heřmánek, případně postižená místa otírejte řepíkem či dubovou kůrou. Doporučuje se i koupel s přídavkem jedlé soli, nebo zásyp dětským pudrem. U bylinek a dalších přípravků je nutné postupovat opatrně, pokud se jedná o děti. Mohou být například na nějakou složku alergické.

 

Kdy vyhledat lékaře?

Potničky nejsou nic závažného a do pár dnů by měly vymizet. To však neznamená, že se někdy nemohou objevit komplikace. A to především tehdy, pokud dojde ke škrábání či jinému mechanickému dráždění pupínků. Jestliže tedy vyrážka nemizí, nebo se naopak pupínky zanítí, dojde k jejich zhnisání, je na čase vyrazit k lékaři. Jinak je nebezpečí, že mohou na postiženém místě zůstat jizvičky.

 

Jak potničkám předcházet?

Děti i dospělí by měli nosit bavlněné oblečení a také dbát na pravidelnou hygienu (ale pozor, mýdlo může naopak pokožku vysušovat). Důležité je pravidelné větrání, lehké ložní prádlo a pod děti nedávat například gumové podložky. Důležité je, aby pokožka mohla za každé situace volně dýchat.

Zdroj: www.healthline.com

Foto: Unsplash.com 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1