Jak poznat alergii na lepek?

Jak poznat alergii na lepek?

2 min. čtení Markéta Veselá
Mysleli jste si, že když se řekne alergie na lepek, je to totéž, co celiakie? Ta označuje nesnášenlivost lepku a projevuje se jinými symptomy. O alergii mluvíme tehdy, když se reakce dostaví chvilku po požití.

Roli hraje čas

Rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek je především časový horizont reakce našeho těla na alergickou látku - lepek. U celiakie se problémy dostavují až po delší době, většinou po třech až šesti měsících pravidelné konzumace lepku. Kdežto u alergie se objeví po několika minutách po konzumaci. Navíc v tomto případě nedochází k tvorbě protilátek proti sliznici tenkého střeva, jako je tomu u celiakie. Proto u celiakie mluvíme o autoimunitním onemocnění, které je vážnější a má větší vliv na zažívací ústrojí, než je tomu u alergie.

 

Rozlišovat ale můžeme ještě třetí stav, kdy si naše tělo neumí s lepkem poradit tak, jak by mělo. Jedná se o neceliakiální nesnášenlivost lepku, neboli neceliakální senzitivitu. Reakce těla jsou podobné jako u celiakie, ale nedochází k poškození střev, ani alergické reakci.

 

Co je to lepek?

Jeden čas byly v módě všemožné diety, které lepek striktně vysazovaly. Proč by nám ale měl škodit? Lepek, neboli gluten, je komplex bílkovin, který najdeme v různých obilovinách: pšenice, ječmen, žito. Co se týče obsahu výživných látek, lepek nám toho moc nedá. Je však důležitý při zpracování mouky a výrobě pečiva. Právě díky lepku drží těsto při sobě a po upečení je pečivo krásně křupavé. A jestli nám naopak škodí? Zatím nejsou známy žádné studie, které by potvrzovaly nějaký přínos vynechání lepku ze stravy.

 

Jak se pozná alergie na lepek?

Stanovit alergii na lepek či celiakii může trvat několik let. Přitom první příznaky se mohou objevit už u miminek spolu s podáním prvních obilných příkrmů. Jenže vyšetření krve se naopak může ukázat jako negativní. K diagnóze tak mnohdy vede několikaletá cesta. V lékárně je dnes k dostání i speciální test, pokud vám vyjde pozitivní, je rozhodně vhodné vyhledat lékaře, který provede odborné vyšetření. Před testem či vyšetřením však pamatujte na to, že by měly proběhnout před nasazením bezlepkové diety, jinak mohou být výsledky falešně negativní.

 

A jaké jsou příznaky alergie?

I u alergie na lepek se objevují typické alergické reakce, které u vážnějších případů mohou vést až anafylaktickému šoku. Proto je dobré zhoršující se příznaky nepodceňovat.

  • otok v oblasti úst, krku, svědění a pálení
  • bolest hlavy
  • ztížené dýchání
  • průjem, bolesti břicha, nevolnost, zvracení
  • vyrážka na kůži, otok
  • záněty dutin
  • alergická rýma
  • výkyvy nálad a únava

Jak se alergie „léčí“?

Tak jako u jiných alergií, i v tomto případě je stěžejní se vyhnout setkání s alergenem. To znamená bezlepkovou stravu. Dnes již je naštěstí na trhu dost bezlepkových výrobků. U vážnějších alergiků je však nutné hlídat etikety potravin. Lepek je mnohdy tam, kde ho ani nečekáte, nebo může potravinu kontaminovat během procesu výroby na stejné výrobní lince. U alergie je však pozitivní, že může po čase sama odeznít, případně lze využít alergickou vakcinaci.

Zdroj: www.healthline.com

Foto: Unsplash.com 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1