Jak naučit dítě plavat?

Jak naučit dítě plavat?

2 min. čtení Markéta Veselá
Léto se blíží, a pokud se chystáte trávit s dětmi čas venku, naučit je plavat, je to nejmenší, co můžete pro jejich bezpečí udělat. Ideální čas na výuku plavání je podle odborníků mezi 4. a 5. rokem věku. Samozřejmě začít můžete i dříve, záleží jen na vás a vztahu dítěte k vodě. Zatímco některé děti vodu milují, v jiných vzbuzuje spíše respekt. Naučit dítě plavat chce ale hlavně trpělivost.

Učení hrou

Pamatujte na to, že děti si k vodě musí vytvořit pozitivní vztah. Rozhodně je tak do vody nenuťte, pokud se jim nechce, nebo se dokonce bojí. Učení pojměte formou hry. Nejdřív buďte jen tam, kde dítě stačí, nebo má vodu třeba jen po pás a hrajte si, házejte míčem, stříkejte po sobě, prostě dovádějte. I při samotném učení plavání zapomeňte na výtky, nebo snad dokonce výsměch, když dítěti něco nepůjde. Pokud se chystáte s dětmi k moři, přijde vám vhod několik tipů, jak zvládnout dlouhou cestu.

 

Pořiďte si pomocníky

Aby se dítě ve vodě nebálo, můžete zkusit nejprve plavat s podporou. To znamená, že do vody vezmete třeba pěnovou destičku, žížalu a pořídíte pás, vestu či rukávky (kruh se nedoporučuje, protože z něj může dítě vyklouznout). Super je, když jdou postupně odepínat plováky. To si dítě skoro ani nevšimne, že už plave samo a nic ho nedrží nad hladinou. Pamatujte na to, že největší oporou je ale při učení vaše náruč.

 

Potápění levou zadní

Ideální je, pokud dítě zvládá potápění a nevadí mu to. I to lze děti naučit. Nejlepší je to v bazénu, kde je dobře vidět. Vhodné jsou potápěčské brýle, některým dětem vadí voda v očích. A pak si můžete zahrát hru lovení pokladů ze dna bazénu. Jako ve všem se děti nejlépe učí nápodobou, takže se s nimi potápějte také a uvidíte, jak jim to půjde. Těm menším se jistě bude líbit oblíbená hra „spadla lžička do kafíčka“. I když se to nezdá, pohyb pod vodou je pro děti přirozenější než snaha udržet se za každou cenu nad hladinou.

Jak na samotný nácvik?

S nácvikem jednotlivých plaveckých stylů není nutné chvátat. Odborníci doporučují začít až kolem šestého až osmého roku věku, kdy je dítě schopné koordinovat ve vodě pohyby a má dostatečnou sílu, aby zároveň drželo hlavu nad vodou. Začít pak můžete například s kraulem:

  • Začněte dítě učit kopání do vody. Přidržuje se hrany bazénu, nebo plovací destičky a nohama kope jako při kraulu. Hlídejte, aby tělo bylo propnuté a nakloněné dopředu.
  • Když kopání zvládlo, mělo by se naučit potápět tvář a střídavě se nadechovat na pravou a levou stranu.
  • Pak zapojíme ruce. Ideálně začínáme kraulem, při kterém se jednou rukou může stále přidržovat destičky. V momentě, kdy jde loket ven z vody, by se mělo dítě nadechnout.
  • Poté destičku odebereme a přidáme druhou ruku.

 

Nevěříte si? Svěřte dítě odborníkovi

Ne všichni jsme tak dobrý plavci či milovníci vody, abychom své znalosti a vášeň mohli předávat dál. Děti navíc moc dobře vycítí, pokud máme z něčeho obavy, nebo se nám pod vodu vůbec nechce. Pokud patříte mezi ty, kteří mají sami z vody strach, svěřte výuku plavání do rukou odborníka. Tak budete vědět, že na své dítě svůj strach nepřenesete, ale zároveň budete mít jistotu, že se techniku naučilo dobře. A pro vás to může být motivace. Zkuste si také najít vztah k vodě, jako vaše děti. Plavání je totiž jeden z nejlepších sportů pro naše tělo.

 

Autor: Markéta Veselá

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1