Co všechno tlouštíkům komplikuje život?

Co všechno tlouštíkům komplikuje život?

O tom, jaké problémy mají tlouštíci mezi ostatními lidmi, něco vím. Bývala jsem totiž až do 15 let tlustá holčička. Posměch dětí kolem mne a naprostá neschopnost podat slušný výkon při jakémkoliv sportu byly dva z mnoha handicapů, které mi otravovaly život.

Výraz tloušťka je dost široký. Pár kilo nadváhy možná může zakulatit tělesné křivky, rozhodně ale nepřináší člověku zásadní omezení. Ta přicházejí především u obezity, tedy u takové hmotnosti, která překračuje BMI 30 – pro představu: toto číslo dosáhne žena, která měří 165 cm a váží 84 kg. A nejhorší je samozřejmě morbidní obezita, protože při ní už tělo opravdu nabývá díky uloženému tuku úctyhodných rozměrů.

XXL problémy

Co všechno obézním lidem komplikuje život? To, že se nevejdou do dopravních prostředků, nebo zaberou alespoň dvě sedačky, je jen jeden z mnoha trablů, jimž musí morbidně obézní lidé v běžném životě čelit. Další nastínila obezitoložka Petra Šrámková, která se s pacienty vážícími 150 i více kilogramů setkává ve své ordinaci v pražské OB klinice.

Těžké hledání zaměstnání

Tlustý člověk má kvůli svému vzhledu při hledání práce mnohem těžší pozici než ten štíhlý. Budoucí zaměstnavatel se podvědomě bojí zdravotních rizik, která jsou spojena s obezitou a mohou způsobit, že tlustý člověk bude víc doma na neschopence než v práci.

Omezený výběr partnera

„Vídám sice v čekárně u své ordinace páry, kdy mou obézní pacientku doprovází štíhlý partner, nebo naopak štíhlá žena obézního muže, ale jsou to spíš výjimky,“ říká doktorka Šrámková. Častější jsou případy, kdy si muž raději najde ženu bez kil navíc.

Oblékání je spíš za trest

Sehnat hezké oblečení v nadměrných velikostech je téměř nemožné. Velkým snem většiny obézních lidí je moci se oblékat v prodejnách s běžnou konfekcí a je to také jedna z prvních radostí, kterou si udělají, když zhubnou.

Více potu, více mytí

Obézní lidé se kvůli své váze hodně potí, trpí častěji na zapařená místa v ohybech kůže a leckdy kvůli rozkládajícímu se potu i nevábně voní. Tato komplikace znamená nutnost častějšího omývání a důkladné používání antiperspirantů a deodorantů. „Bohužel leckdy vídám, že moji pacienti mají v nepořádku spodní prádlo. Měli by ho častěji měnit a víc prát, protože pot prostě udělá své,“ dodává obezitoložka.

Nedostupná zdravotní péče

„V našem centru máme operační stoly s nosností do 500 kilo a také bytelná nemocniční lůžka, ale my se specializujeme na chirurgickou léčbu obezity,“ říká doktorka Šrámková. V běžných nemocnicích mají problém postarat se o pacienty, kteří jsou těžší, než unese operační stůl – ten bývá konstruován na 130 až 150 kilogramů. Problém je i v ordinacích gynekologů, opět kvůli omezené nosnosti vyšetřovacího stolu, nebo u stomatologů.

Horší průběh infekce

Ke všem zmíněným handicapům se s příchodem pandemie covid-19 přidal i ten nejpodstatnější. Na loňském Evropském a mezinárodním obezitologickém kongresu odborníci upozornili, že pacienti s obezitou mají vyšší virovou zátěž a uzdravují se průměrně o 5 dní déle. V tukové tkáni jsou vyšší hladiny receptoru ACE2, což způsobuje vyšší schopnost viru vstupovat do buněk. A statistiky prokazují, že lidé s BMI nad 35 mají asi desetkrát vyšší riziko, že onemocnění covid-19 podlehnou, než pacienti s normální hmotností.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1