Co chutná játrům?

Co chutná játrům?

Játra patří mezi největší a také nejdůležitější orgán v našem těle. Zodpovídají za metabolické funkce a chemické procesy v těle. Je to taková malá třídička a čistička, do které se dostane vše, co sníme. Kdyby přestala fungovat, náš život rychle končí. Proto je třeba o ně pečovat a vědět, co jim škodí. A naopak, jaké potraviny jsou pro zdravá játra vhodná.

Jedna ze základních funkcí jater je metabolismus živin. Všechno, co sníme, projde jícnem, žaludkem a střevy. Během cesty se potrava štěpí na základní živiny, minerální látky, vitaminy a škodlivé látky. To vše se přes střevní sliznici dostane do krve a do jater. Játra vše pročistí a přefiltrují. Potřebné živiny přemění na energii. Minerální látky, vitaminy a další aktivní látky se vrátí do krevního oběhu. Nadbytek sacharidů, bílkovin a tuků se uloží do jakýchsi pohotovostních zásob. Pokud zásoby tělo nevyužije, transformují je játra do podkožního tuku a v případě potřeby je zase přemění zpět na energii. Metabolismus živin je tedy první funkce.

Játra = Čistička odpadu

Další funkce je detoxikační. Škodlivých látek, které doputovaly do jater, je potřeba se zbavit. Jsou to všechny zbytečné chemikálie, alkohol, umělá sladidla, emulgátory, konzervanty, zahušťovadla, různé syntetické přísady známá jako éčka a mnoho dalších. Vyhnout se stoprocentně všem těmto látkám ve stravě a případně lécích a doplňcích stravy je těžké, mnohdy nemožné. Důležité je množství, které játrům naložíte, a jak často.

Játra se také podílí na celé sérii enzymatických procesů a mají i termoregulační funkci.

Poškození jater má různé projevy

Játra nemají nervová zakončení, jejich poškození se tedy neprojevuje bolestí. Zhoršenou funkci poznáte spíše celkovou únavou a nevolnostmi, bolestmi hlavy, pálením žáhy a žloutnutím bělma, ale i dalšími příznaky. Onu zhoršenou funkci způsobuje právě přemíra jídla, nadměrná konzumace alkoholu, průmyslově zpracovaných potravin, nadváha až obezita a minimum sportu. Zkrátka nevhodný životní styl. Například při kocovině koncentrují játra veškerou svou snahu na odbourání alkoholu a už nemají tolik „síly“ na další funkce. Čím více a častěji je budete takto zatěžovat, tím spíše budou pracovat hůř a tím snadněji se může projevit jedna z nemocí jater.

Onemocnění jater

Příčiny jaterních nemocí zahrnují infekce, záněty, poranění, toxické poškození, autoimunitní onemocnění nebo dědičné choroby. Konkrétními onemocněními jsou pak:

  • Akutní a chronické záněty – hepatitidy typu A, B, C, D, E
  • Cirhóza jater
  • Steatóza jater (ztukovatění) – více si přečtěte zde
  • Obstrukce žlučových cest
  • Zhoubné nádory

Co játrům pomáhá?

Játra si zaslouží rozhodně naši pozornost. Třeba tím, že se zaměříme na stravu, která podporuje optimální funkci jater.

Významnou roli zde hrají bylinky, konkrétně pak ostropestřec mariánský, kopřiva, medvědí česnek, řeřicha či kurkuma. Ze zeleniny je vhodná červená řepa, čekanka, artyčok či ředkvičky. Zvýšit tvorbu a průtok žluči, tedy látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve pomůže listová zelenina. Dopřávejte si proto pravidelně saláty z polníčku, rukoly, ledového salátu či špenátu, nebo si z nich připravujte oblíbené smoothie. Očistit tělo od toxinů pomůže i ovoce, konkrétně pak borůvky a ostružiny.

Vitaminy skupiny B, vitamin E, dále vápník, hořčík a selen. To jsou vitaminy a minerální látky, které játra pro své správné fungování jenom uvítají.

A v neposlední řadě pomůže, a to nejen játrům, dostatečný pohyb a pochopitelně i optimální váha, kterou si budete udržovat.

Co játrům škodí?

Asi nemusíme zdůrazňovat, že největším nepřítelem jater je jednoznačně alkohol. Jeho dlouhodobá a nadměrná konzumace játrům škodí, podobně jako nadměrná konzumace slaných potravin, smažených a tučných jídel či nejrůznějších polotovarů a chemicky upravovaných potravin, dále nadměrné užívání léků, a také nedostatek až naprostá absence pohybu a sportu.

Obecně se dá říci, že nejčastější příčinou onemocnění jater, je životní styl. V konzumaci alkoholu držíme světové přední příčky. Průměrný Čech také příjme denně násobně více soli, než je doporučené množství. Patříme mezi nejtlustší národy světa, protože se obecně špatně stravujeme a málo hýbeme. Pokud tedy chcete ulevit a povzbudit svoje játra a další orgány, místo svalování viny na léky a doplňky stravy si uvařte veliký šálek čaje z ostropestřce, dejte si salát s červenou řepou a ředkvičkou a vyrazte na procházky. Tělo vám poděkuje.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1