Bariatrická operace pomohla „tlustému Jirkovi“ a stovkám dalších obézních

Bariatrická operace pomohla „tlustému Jirkovi“ a stovkám dalších obézních

Těžká obezita bere chuť do života, komplikuje vztahy a především ničí zdraví. Vyprávět by o tom mohl 44letý Jiří, který několik let bojoval s morbidní obezitou, ale tento boj se mu podařilo vyhrát. Díky bariatrické operaci. Jeho příběh může být inspirací i návodem pro stovky dalších obézních osob.

Léta přejídání a ze sportovce se stal téměř dvoumetrákový muž

Jiří byl od útlého věku sportovně založený, věnoval se mnoha sportům včetně závodního juda. Jeho vášeň pro jídlo, velké porce, obliba sladkého a nespočet spořádaných tabulek čokolády se ovšem začaly na jeho postavě postupně projevovat a výsledkem bylo 184 kg při výšce 178 cm. Jak sám Jiří říká, projedl se k pytli cementu na břiše. Přispělo k tomu také omezení sportu v rané dospělosti a pravidelné pití alkoholu. Právě dlouhodobé přejídání, nedostatek pohybu a špatná životospráva bývají hlavní příčinou morbidní obezity, jejíž příčina nespočívá například v nemocích žláz s vnitřní sekrecí nebo není způsobena jiným zdravotním problémem.

Zasáhnout muselo okolí

Přestože si Jiří uvědomoval, že by ho obezita mohla stát život a za svou postavu se styděl, skutečná pomoc přišla až se zásahem jeho nejbližších. „Kamarádka, které pracuje jako sestřička na oddělení, kde se věnují chirurgické léčbě obezity, mi razantně promluvila do duše a já se rozhodl se svou obezitou skoncovat. Nestačí si říct, že s kilogramy „něco uděláte“, je potřeba jednat,“ popisuje Jiří začátek své cesty ke štíhlejší postavě i spokojenějšímu životu. A tehdy se dostal do péče lékařů, kteří se starají o pacienty s těžkou obezitou na pracovišti bariatrické chirurgie. Právě tento obor se totiž zabývá operační léčbou obezity.

Od prvních konzultací na operační sál během dvou měsíců

V nemocnici čekalo Jiřího, stejně jako každého jiného pacienta zvažujícího bariatrickou operaci, mnoho různých vyšetření a pohovorů s chirurgem, internistou, anesteziologem i psychologem. Všichni tito specialisté se podílí na přípravě k operaci a na výběru vhodného typu bariatrického zákroku. „Bylo to náročné fyzicky i psychicky, ale lékařům jsem vděčný za profesionální přístup a rozhodnutí mě operovat,“ líčí své vzpomínky na zákrok rodák z Mladé Boleslavi.

Jiří podstoupil tubulizaci žaludku, odborně nazývanou také rukávovitá resekce žaludku. Při ní se pacientům laparoskopicky odstraňuje velká část (až 85 %) žaludku.

  • Při této operaci se žaludek podélně přeřízne a sešije se do tvaru trubice, rukávu.
  • Kromě zmenšení kapacity žaludku se při operaci odstraňuje ta část žaludku, kde jsou umístěné buňky produkující tzv. hormon hladu.
  • Pacienti se po operaci zbavují výrazného pocitu hladu, který je dříve nutil k neustálé konzumaci jídla.
  • Po zákroku se zásadně zmenší množství jídla, které je pacient schopen sníst, a proto se po operaci rychle hubne.

První rok: minus 40 kilogramů, celkově 66 kg dole

„Tlustý Jirka“, jak sám sebe Jiří před operací nazýval, se po zákroku velmi rychle zotavil a během prvního roku zhubnul 40 kg. Nutností bylo dodržovat pooperační režim, který spočívá v postupném zatěžování operovaného žaludku pouze tekutou stravou a později kašovitými jídly. Po několika týdnech mohl Jiří přejít na běžnou tuhou potravu, ovšem se zachováním pravidel stravování pro bariatrické pacienty. To znamená hlavně malé porce s limitem 100–150 ml, pravidelné stravování, pití 10 minut před jídlem, nikoliv při něm a dostatek bílkovin v každém jídle. „Všem, které operace teprve čeká, bych rád vzkázal, aby nespoléhali, že hubnutí po operaci půjde samo. Budete se muset naučit správně jíst a pít, hýbat se a nebýt líní. Bariatrická operace se dá tzv. „přejíst“ a při nesprávném režimu půjdou kila zase nahoru. Pokud se k tomu postavíte správně, a navíc budete mít podobně skvělou podporu ve své rodině, operace vám změní život a budete se svým tělem i novým životem spokojeni. Jako já,“ dodává Jiří, který je tři roky po operaci lehčí o dalších 29 kg a na snižování hmotnosti dál svědomitě pracuje.

Zdroj fotografií v tomto článku. Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1