Astma trápí pacienty i v létě. Víte, jak ho rozpoznat?

Astma trápí pacienty i v létě. Víte, jak ho rozpoznat?

2 min. čtení Markéta Veselá
Potíže s dýcháním občas potrápí každého z nás jako následek řady respiračních onemocnění a alergií. Někdy však mohou potíže přetrvávat delší dobu, nebo se dokonce zhoršovat. Pak je nasnadě otázka, zda nemáte astma?

Není astma jako astma

Můžeme rozlišovat dva druhy astma: průduškové neboli bronchiale a srdeční neboli cardinale. Srdeční znamená, že naše srdce není dostatečně silné, aby dokázalo odčerpávat krev z orgánů a hromadí se v plicích. To se projevuje i dušností, problémy s dýcháním a bolestí na hrudi. Ve většině případů se ale naštěstí jedná o astma průduškové, jedno z nejčastějších chronických chorob horních cest dýchacích.

 

Astma bronchiale

Průduškové astma si můžeme definovat jako chronické zánětlivé onemocnění průdušek, které se sice nedá vyléčit, ale pomocí režimových opatření a léků se dají příznaky natolik utlumit, že nemocného v běžném životě vůbec neomezují. Jedná se vlastně o zánět průdušek. Ty jsou stažené, oteklé a tvoří nadbytek hlenu, jde o takzvanou bronchiální hyperaktivitu).

 

Proč vzniká?

Spouštěčů tohoto onemocnění je celá řada. Především se hovoří o znečištěném životním prostředí, v němž žijeme (to se týká hlavně měst), velký podíl má ale i stres, časté nemoci, velká fyzická zátěž, dědičnost či nějaké velké emoční vypětí. Případně se jedná o alergické astma, které se objevuje vždy po setkání s alergenem (zvíře, prach, roztoči, pyl apod.)

Příznaky astma

Nemocní si nejčastěji stěžují na tyto potíže:

  • hvízdání, pískání či sípání objevující se při dýchání
  • suchý dráždivý kašel
  • dušnost, problémy s nádechem, ale i s vydechnutím (pocit nedostatečného přísunu vzduchu)
  • bolest na hrudi
  • tvorba hlenu, který ale nejde vykašlat

 

Jak se astma léčí?

Už bylo řečeno výše, astma jako takové se vyléčit nedá, ale díky správné léčbě a opatřením můžete mít nemoc pod kontrolou. Dokonce se člověk trpící astmatem nemusí omezovat ani při pohybových aktivitách. Stěžejní je včasná diagnóza (pomocí spirometrie), protože u neléčeného astma se projevy zhoršují, stažení průdušek se stává trvalé a nelepší se ani po podání léků. Lékař předepíše jednak dlouhodobé léky na léčbu zánětu v průduškách (ty se obvykle inhalují), ale i medikamenty pro akutní použití, tedy ve chvílích, kdy se dostaví astmatický záchvat. I proto by měl astmatik mít u sebe neustále inhalátor.

 

Tipy pro léčbu

Aby léčba byla co nejúspěšnější, pamatujte na tyto body. Cílem je dráždit průdušky co nejméně. Vždy je nutné spolu s lékaři (alergolog, pneumolog, praktik) definovat hlavní spouštěč záchvatů a tomu se vyhýbat. Dále pomáhá:

  • vyhněte se pokud možno alergenům, stejně jako silně znečištěnému ovzduší a prostředí
  • přestaňte kouřit a pohybovat se v zakouřených místnostech
  • snažte se vyhnout stresovým situacím
  • průdušky dráždí i všechny umělé vůně (parfémy, osvěžovače vzduchu, silné aviváže apod.)
  • snažte se doma pravidelně uklízet a co nejméně se obklopujte takzvanými lapači prachu (dlouhé závěsy, přehozy, koberce, plyšové hračky, polštářky apod.)

Autorský článek. 

Foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1