Zmrzlina: ta pravá chuť léta

Zmrzlina: ta pravá chuť léta

Všichni si s létem neodmyslitelně spojujeme sladkou mraženou pochoutku, která nás krásně osvěžení a ještě potěší chuťové buňky. Je lepší si pro ni zaběhnout do cukrárny, nebo si ji udělat doma?

Kde se vzal barevný kopeček?

Led ochucený medem nebo šťávou z ovoce znali již ve starém Egyptě. U nás jsme jí na chuť přišli na počátku 20. století, kdy se prvně objevil i neodmyslitelný oplatkový kornoutek. Kvalitní zmrzlina se vyrábí ze směsi smetany, mléka, vajec a ovocných či jiných příchutí. Bohužel většina výrobků s označením „zmrzlina“ je dnes vyrobena pouze z rostlinných tuků a umělých dochucovadel. V některých cukrárnách můžete narazit i na sorbet, ten se od zmrzliny liší tím, že je vyroben z ledové tříště, medu či cukru a rozmixovaného ovoce.

Kam za tou nejlepší?

Abyste si chuť zmrzliny opravdu užili, je lepší si připlatit za kvalitnější krém než je zrovna rostlinný margarín s vodou a cukrem. A kam vyrazit za tou vyhlášenou? Máme několik tipů:

V Praze je hned několik dobrých zmrzlináren, zmiňme například Crème de la Crème v Husova 12, Angelato na Újezdě nebo v Rytířské 27 či Puro Gelato na Výtoni. Zmrzliny jsou zde sice o pár korun dražší, ale požitek z chuti za to rozhodně stojí.

V Brně rozváží tu nejlepší zmrzlinu modrá zmrzlinářská autíčka firmy Tutti Frutti (Mendelovo náměstí, Jiráskova 1a, Brno).

V Kutné Hoře najdete podnik, který se jmenuje Zmrzlinárna a můžete si tam pochutnat až na 18 druzích zmrzliny (Jakubská 81, Kutná Hora).

Západočeši mohou vyrazit do Zmrzlinářství Kolombína v Plzni. Vyrábí si tu dokonce i vlastní nanuky.

Zkuste si ji udělat doma

Pokud si však chcete na zmrzlině pochutnat i doma, není to žádný problém. Domácí výroba není tak složitá. Navíc si můžete vybrat, zda si uděláte odlehčenější verzi, například jen smícháním ovoce a zakysané smetany a nebo si dopřejete originální recepturu, byť bude kaloricky vydatnější.

A co budete na pravou zmrzlinu potřebovat?

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 10 žloutků
  • 220 g cukru krupice
  • vanilkový lusk či vanilkové aroma
  • špetka soli

Postup:

Smetanu, mléko a obsah vanilkového lusku (případně aroma) přivedeme těsně k bodu varu a pak sundáme ze sporáku. Mezitím si žloutky, cukr a špetku soli vyšleháme do pěny. Vlijeme do ještě teplé smetanové směsi a deset minut zahříváme na středním plameni, dokud krém nezhoustne. Poté přelijeme do mixéru a vyšleháme do pěny. Vložíme do misky a necháme minimálně 3 hodiny tuhnout. Ideálně však přes noc. Jestliže máte chuť na jinou příchuť, v konečné fázi můžete přidat rozmixované ovoce, kakaové boby či vmíchat kokos.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1