Kde se vzal barevný kopeček?
Led ochucený medem nebo šťávou z ovoce znali již ve starém Egyptě. U nás jsme jí na chuť přišli na počátku 20. století, kdy se prvně objevil i neodmyslitelný oplatkový kornoutek. Kvalitní zmrzlina se vyrábí ze směsi smetany, mléka, vajec a ovocných či jiných příchutí. Bohužel většina výrobků s označením „zmrzlina“ je dnes vyrobena pouze z rostlinných tuků a umělých dochucovadel. V některých cukrárnách můžete narazit i na sorbet, ten se od zmrzliny liší tím, že je vyroben z ledové tříště, medu či cukru a rozmixovaného ovoce.
Kam za tou nejlepší?
Abyste si chuť zmrzliny opravdu užili, je lepší si připlatit za kvalitnější krém než je zrovna rostlinný margarín s vodou a cukrem. A kam vyrazit za tou vyhlášenou? Máme několik tipů:
V Praze je hned několik dobrých zmrzlináren, zmiňme například Crème de la Crème v Husova 12, Angelato na Újezdě nebo v Rytířské 27 či Puro Gelato na Výtoni. Zmrzliny jsou zde sice o pár korun dražší, ale požitek z chuti za to rozhodně stojí.
V Brně rozváží tu nejlepší zmrzlinu modrá zmrzlinářská autíčka firmy Tutti Frutti (Mendelovo náměstí, Jiráskova 1a, Brno).
V Kutné Hoře najdete podnik, který se jmenuje Zmrzlinárna a můžete si tam pochutnat až na 18 druzích zmrzliny (Jakubská 81, Kutná Hora).
Západočeši mohou vyrazit do Zmrzlinářství Kolombína v Plzni. Vyrábí si tu dokonce i vlastní nanuky.
Zkuste si ji udělat doma
Pokud si však chcete na zmrzlině pochutnat i doma, není to žádný problém. Domácí výroba není tak složitá. Navíc si můžete vybrat, zda si uděláte odlehčenější verzi, například jen smícháním ovoce a zakysané smetany a nebo si dopřejete originální recepturu, byť bude kaloricky vydatnější.
A co budete na pravou zmrzlinu potřebovat?
Postup:
Smetanu, mléko a obsah vanilkového lusku (případně aroma) přivedeme těsně k bodu varu a pak sundáme ze sporáku. Mezitím si žloutky, cukr a špetku soli vyšleháme do pěny. Vlijeme do ještě teplé smetanové směsi a deset minut zahříváme na středním plameni, dokud krém nezhoustne. Poté přelijeme do mixéru a vyšleháme do pěny. Vložíme do misky a necháme minimálně 3 hodiny tuhnout. Ideálně však přes noc. Jestliže máte chuť na jinou příchuť, v konečné fázi můžete přidat rozmixované ovoce, kakaové boby či vmíchat kokos.