Ořechové máslo není máslo v pravém slova smyslu. Aby „něco“ mohlo být označování jako máslo, musí to být dle legislativy vyrobeno z mléčného tuku z 80 %. Ořechové máslo má tolik tuku, kolik obsahují ořechy, z nichž ho vyrábíte, a ani ten není mléčný. Například 100 g lískových oříšků má 62 g tuku, mandle zlehka nad 50 g. Obsah tuků je zde výrazně nižší, ale to vůbec není na škodu.
Poctivé ořechové máslo se vyrábí čistě rozemletím ořechů a přidáním třeba kakaa, skořice, javorového sirupu. A proto jsou v něm takové vitaminy a minerály, jaké jsou v daném druhu ořechu. Například vlašské, pekanové, burské nebo makadamové ořechy obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny. V ořeších najdete také flavonoidy, fenoly a vitaminy E, tedy látky s antioxidačním účinkem. Z minerálních látek je to vysoký obsah hořčíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů B skupiny, kyseliny listové a mědi. Zbytek záleží na druhu ořechu.
Vybrané ořechy a obsažené vitaminy a minerály
V ořechovém másle převažují nenasycené mastné kyseliny, které působí příznivě na srdce. Jejich přiměřenou konzumací si můžete snížit celkový cholesterol až o 21 % a LDL cholesterol až 29 %. Výrazně si tím také eliminujete riziko kardiovaskulárního onemocnění nebo dokonce úmrtí.
Zatímco ve 100 g běžného másla najdete nanejvýš 1 g bílkovin, v ořechovém je to mezi 15 – 26 g (s výjimkou kokosového). Ořechové máslo vás tedy udrží déle sytější a nebudete mít tendenci tolik uzobávat. Přesto nezapomínejte, že v těch pár lžičkách, které za den sníte, těch bílkovin není zdaleka tolik, aby vám to výrazně navýšilo denní příjem bílkovin. Přesto i to málo je více, než nic.
Některá kupovaná ořechová másla mohou obsahovat výrazné množství přidaných cukrů. Zejména ta, kde se přidává kakao, ale i jiná. Množství vitaminů a minerálů se sníží na úkor cukrů, které nemají pro tělo výraznou hodnotu. Také vyšší množství soli by vás mělo zastavit. Sůl se nepřidává jen do slaných jídel, ale i do receptů na koláče, do sušenek, do müsli a jinde, protože zvýrazňuje chuť pokrmu. Výrobci s tím počítají, a proto nikdy nezůstane u ochutnání jedné lžičky ořechového másla. Pokud si nedáte pozor, přidaná sůl vás donutí stále se vracet do spíže, otevírat skleničku, ujídat a zcela zbytečně si navyšovat kalorický příjem.
Ořechové máslo se připravuje rozemletím jednoho nebo více druhů vybraných ořechů. Například pokud nechcete, aby mělo máslo výraznou lískovou chuť, přidejte větší podíl kešu. Krémovější konzistenci získáte přidáním pár lžic sirupu nebo rumu. Dle libosti můžete přidávat i kakao, skořici, vanilku, ale i chilli. Zbytek záleží na výkonu mixéru a množství sekacích nožů. Slabší mixéry vám jen nasekají ořechy nadrobno. Ty výkonné dokáží rozmixovat ořechy do pasty.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com
Zdroj informací: Stob.cz, Vimcojim.cz