Vyzrajte na jarní únavu!

Vyzrajte na jarní únavu!

Všichni se těšíme na první sluneční paprsky, které konečně zahřejí. Jenže zároveň s jarem se často dostavuje i únava. V boji proti ní mohou pomoci vhodně zvolené potraviny.

Když chybí energie...

S jarní únavou bojuje téměř každý z nás. Nejčastěji se projevuje apatií, ospalostí, nechutí cokoliv dělat. Jenže nadbytek spánku většinou nepomáhá. Klíčem k tomu, jak se „splínu“ zbavit, je především pohyb na čerstvém vzduchu a vhodně zvolený jídelníček. Zapomeňte na těžká jídla, omáčky, knedlíky a podobné pochoutky. Zbytečně byste zatěžovali organismus. Jaro je totiž také období vhodné pro různé očistné kůry.

Čím dobít baterky?

Existuje mnoho potravin a bylinek, které jsou pro naše tělo jako elixír mládí. Snažte se jich zařadit do jídelníčku co nejvíce. A které to jsou?

Naklíčená řeřicha – Dá se již naklíčená koupit a nebo si doma dát semínka na vlhkou vatičku. Hodí se do pomazánek, salátů a nebo všude tam, kde běžně používáte petrželku. Je bohatá na minerály jako jsou hořčík, draslík, železo, ale i na vitamín C. Obdobně prospěšné jsou i naklíčené luštěniny.

Mladé kopřivy – Především první výhonky jsou plné prospěšných látek. Pročišťují organismus a působí protizánětlivě. Hodí se do salátů, lze je připravit i jako špenát. Zalijete-li je vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat, získáte výborný čaj, který navíc pomáhá vašim ledvinám a močovému měchýři se očistit.

Kysané mléčné produkty – Ty jsou pro organismus lépe stravitelné než mléko. Dodávají bílkoviny a vitamín D. Probiotické kultury nastartují zažívání. Obzvlášť vhodné jsou pro ženy, u kterých působí jako prevence osteoporózy.

Ovoce – Ideální jsou například banány, granátová jablka či sušené ovoce. Dodají tělu potřebnou energii včetně vitamínů a minerálů.

Voda s citronem – Obecně v tomto období dbejte na dostatečný pitný režim. Dehydratace zesiluje bolesti hlavy i únavu. Citron navíc obsahuje potřebný vitamín C.

Zelenina – Nejvhodnější jsou tmavě zelené druhy, které mají vysoký podíl kyseliny listové, ale i koenzymu Q10, který pomáhá vyrovnávat se s únavou. Takovou zeleninou je například brokolice. Jen pozor na příliš dlouhou tepelnou úpravu.

Ženšen - velmi silná bylina používaná v čínské medicíně, která kromě jiného napomáhá zachovat fyzickou a duševní výkonnost, podporuje činnost mozku, zlepšuje pozornost, snižuje únavu a přispívá k normální funkci imunitního systému. Navíc neobsahuje cukr ani kofein. Ženšen je k dostání jako potravinový doplněk, nicméně i zde jsou velké rozdíly. Zaměřte se na ty, které obsahují vyšší koncentraci.

Pokud únava i přes veškerou vaši snahu přetrvává déle než měsíc, raději se vydejte k lékaři. Může značit nějaký zdravotní problém.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1