Vstávej semínko holala. Klíčení je zkrátka zábava

Vstávej semínko holala. Klíčení je zkrátka zábava

To je jedno plus. Klíčení semínek je ale především chutné a zdravé obohacení jídelníčku. Klíčky obsahují řadu vitamínů a jsou snadno stravitelné. Co víc – pěstitelem se může stát i ten, kdo nemá zahrádku!

Klíčení semen podle babiček: Pučálka

Mohlo by se zdát, že fenomén klíčení je moderním trendem posledních let. Jenže omyl – už naše praprababičky si pochutnávaly třeba na pučálce. To není nic jiného, než opražený, předem naklíčený hrách. Naši předkové měli zejména v zimě nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, a scházely jim vitamíny. Nakličování luštěnin proto představovalo spolehlivý způsob, jak obohatit jídelníček o porci živin.

A to je důvod, proč je klíčení semen tak oblíbené i dnes. Náklady jsou přitom minimální – hrstka luštěnin stojí pár korun. Naklíčená semena se ale stala hitem i v těch nejlepších restauracích, protože po všech svých výhodách i skvěle vypadají na talíři. Zejména červená řepa, která má nádherně růžové výhonky.

Co všechno jde klíčit?

Technicky vzato vyklíčí jakékoli semínko, které je zdravé a životaschopné. To ale neznamená, že můžeme pro účel konzumace naklíčit cokoli. Některé výhonky jsou jedovaté, jiné prostě jen nedobré. S úspěchem ale naklíčíte řeřichu, ředkvičku, vojtěšku alfa alfa, rukolu, červenou řepu, slunečnicové semínko, luštěniny, nebo třeba jetel. Vždy vybírejte semínka ke klíčení určená (často je seženete ve zdravé výživě). Ta z hobby prodejen jsou totiž určena k výsevu do země a mohou být namořena proti chorobám.

Speciální miska na klíčení, nebo zavařovací sklenice?

Kdo si není jistý, že u klíčení už zůstane, nemusí hned investovat stokoruny do speciální klíčící misky. Stačí mu velká zavařovací sklenice, gáza a gumička. V obou případech ale platí pravidlo maximální čistoty nádob i rukou, aby se zamezilo vzniku plísní. Klíčící semínka je nutné pravidelně a poctivě proplachovat čistou vodou, a neměla by být v příliš silné vrstvě.

Jak začít s klíčením?

Pro začátek koukněte do spíže. Určitě máte hrách nebo neloupanou čočku. Na 8 hodin zrníčka namočte, aby nabobtnala. Potom je propláchněte, přendejte do zavařovací sklenice se širokým hrdlem, a místo víčka použijte dvojitou gázu.

V nádobě nenechávejte vodu – opřete ji dnem vzhůru třeba o složenou utěrku tak, aby tekutina mohla odtékat.

Semínka je nutné 2x denně, nebo i častěji proplachovat čistou vodou. Dejte pozor, abyste neulámali vznikající klíčky. Na sklenici by nemělo svítit sluníčko.

Klíčky budou hotové za 2-5 dní, podle druhu semínek. Ve chvíli, kdy budete s výsledkem spokojeni, je můžete propláchnout a uskladnit v lednici.

Microgreens – vyšší stupeň klíčení semen

Naklíčená semínka se konzumují s teprve vznikajícím klíčkem. Když jim ale dopřejete víc času a necháte rostlinku povyrůst, pochutnáte si na tzv. microgreens. Perfektní do salátů, na polévku, nebo na pečivo. Mají i delší trvanlivost – sklízíte je více dní, zatímco klíčky vydrží ve skvělé kondici kratší dobu. Microgreens můžete pěstovat na buničité vatě, nebo i ve slabé vrstvě zeminy. Potřebují hlavně dostatek vlhkosti a světla.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1