Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Patero báječných domácích zmrzlin, které zvládnete udělat doma

Publikováno: 18.7.2019

Zdenka Jeníčková

Redaktorka

Více o autorovi

Chcete si připravit kvalitní a chutnou zmrzlinu podle vlastního výběru? Je to snadné a vůbec k tomu nepotřebujete zmrzlinovač! Stačí jenom běžná mraznička, případně nějaké formičky a potřebné suroviny…

1. Vanilková zmrzlina

Co budete potřebovat:

  • 200 g cukru moučka,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 45 ml mléka,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 7 žloutků,
  • 2-3 lžíce strouhané čokolády

Jak postupovat:

Žloutky utřete s oběma cukry do světlé pěny. Vanilkovou dužinu povařte v mléce smíchaném se smetanou. Potom vše přeceďte do žloutkové pěny a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Vychladlou směs můžete smíchat s čokoládou a v misce ji vložte do mrazáku asi na 2 hodiny. Podávejte s čerstvým ovocem a trochou domácí šlehačky.

2. Čokoládová zmrzlina

Co budete potřebovat:

  • 2,5 dcl plnotučného mléka,
  • 120 g cukru krupice,
  • 200 g čokolády na vaření,
  • 0,5 l smetany na šlehání,
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Jak postupovat:

Čokoládu nastrouhejte a promíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přiveďte k varu, přidejte nastrouhanou čokoládu s cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí. Potom směs nechte vychladnout, přimíchejte do ní smetanu a uložte ji na hodinu do chladničky. Studenou směs pak přelijte do širší nerezové mísy nebo na plech, zakryjte ji mikrotenovou fólií a dejte na 30 minut do mrazáku. Potom ji prošlehejte a dejte znovu na hodinu mrazit. To opakujte celkem 3krát. Čím víc je zmrzlina prošlehaná, tím víc bude krémová. Do zmrzliny můžete po 30 minutách posledního mražení přidat jemně nasekané ořechy, kousky ovoce nebo rozinky.

3. Jahodová zmrzlina

Co budete potřebovat:

  • 0,5 kg jahod,
  • 4 dcl smetany na šlehání,
  • 200 gramů zahuštěného slazeného mléka (Salko),
  • 2,5 lžíce moučkového cukru

Jak postupovat:

Z jahod odstraňte stopky, omyjte je a rozmixujte s moučkovým cukrem. Smetanu ušlehejte a do šlehačky opatrně přimíchejte zahuštěné slazené mléko. Do misek pak dejte vrstvu ovoce, na ni šlehačku se Salkem, potom opět ovoce a nahoru další šlehačku se Salkem. Misky vložte na hodinu do mrazničky, potom směs můžete lehce promíchat a nechte ji zcela zmrazit.

4. Oříšková zmrzlina

Co budete potřebovat:

  • 1 l mléka,
  • 30 dkg cukru krupice,
  • 15 dkg lískových oříšků,
  • 11 žloutků,
  • 250 ml smetany ke šlehání

Jak postupovat:

Mléko svařte s cukrem a za stálého šlehání jej nalijte do mísy s ušlehanými žloutky. Pomocí ručního šlehače vše krásně spojte v hladký krém. Lískové oříšky opražte, nahrubo nasekejte a vmíchejte do připraveného krému, který nechte 5 hodin v mrazáku. Zdobte drcenými oříšky a šlehačkou.

5. Citronová zmrzlina

Co budete potřebovat:

  • 5 lžic cukru,
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku,
  • 500 ml vody,
  • 2 citrony

Jak postupovat:

Citrony omyjte, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte. Do hrnce dejte vodu, citronovou kůru, citronovou šťávu a cukr, provařte, potom přimíchejte ve studené vodě rozmíchaný pudinkový prášek a uvařte jako pudink (bude trochu řidší). Zmrzlinu zchlaďte­ ­– dejte ji do formiček a do mrazáku, kde bude asi za 2-3 hodiny hotová.

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)