Nezapomínejte pít ani v zimě

Nezapomínejte pít ani v zimě

V chladných měsících nepociťujeme takovou žízeň, jako je tomu třeba v létě. Dostatečný pitný režim je ale stejně důležitý jako po zbytek roku. A čím v zimě svlažit žáhu?

Pozor na dehydrataci

I když se v zimě méně potíme, je pro nás dostatek tekutin velmi důležitý. Je třeba si uvědomit, že lidské tělo je ze 60 až 80% tvořeno právě vodou. A co se stane, pokud pijete málo? Může se dostavit bolest hlavy, únava, ztráta koncentrace, hůře se vám budou shazovat přebytečná kila a i boj s celulitidou bez vody těžko vyhrajete.

Pijte, i když nemáte žízeň

Neměli bychom čekat, až nás přepadne pocit žízně, ale pít průběžně celý den. To se týká především dětí, seniorů, ale i těhotných žen. Otázka, kolik litrů za den vypít, je velmi individuální, množství přijatých tekutin by se mělo pohybovat okolo dvou až tří litrů u dospělého. Záleží rovněž na fyzické námaze, kterou za den vykonáme. O tom, jestli pijete dostatečně, svědčí barva moči. Pokud je tmavá a zapáchá, pijete méně, než tělo potřebuje.

Voda je zázrak

Nejideálnější je k pití čistá voda. V zimě bychom neměli příliš holdovat chlazeným nápojům, protože jejich trávení dělá tělu problém a podle čínské medicíny nám ubírá životní energii. Sáhnout můžeme po ovocném či zeleném čaji, nejlépe neslazeném, dopřát si můžeme ale občas třeba i svařák. Do pitného režimu nezahrnujeme kávu ani alkohol (ty dokonce naše těla odvodňují), ale naopak lze započítat polévky, které jsou v zimě pro zahřátí velmi dobré.

Recept na voňavý čaj

Budete potřebovat: 2 sáčky ovocného čaje dle chuti, 2 lžíce citrónové a pomerančové šťávy, celý citrón, badyán, hřebíček, celou skořici a med na doslazení

Citrón nakrájíme na plátky, skořici, hřebíčky a badyán a vložíme do konvice. Přidáme sáčky s čajem a zalijeme zhruba půl litrem vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat a na závěr přidáme citronovou a pomerančovou šťávu. Dosladíme medem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1