Jak v těhotenství příliš nepřibrat a kolik kilo navíc je tak akorát?

Jak v těhotenství příliš nepřibrat a kolik kilo navíc je tak akorát?

V těhotenství přibere každá budoucí maminka. To je normální a jedině tak může miminko a maminka prospívat. Existuje ale nějaká hranice, kolik kilogramů už je příliš?

Na diety v těhotenství zapomeňte

Především pro ženy, které i mimo těhotenství řeší svou váhu, je toto období složité. Sice se těší na miminko, ale zároveň je stresuje to, že přibírají na váze a jejich vysněná postava mizí. Diety, a především ty jednostranné, nejsou však v tomto období vhodné. Mohlo by se stát, že miminku budou chybět některé důležité látky pro jeho zdravý vývoj. Nedoporučuje se ani příliš striktní veganská či makrobiotická strava.

Nejím za dva

Na druhou stranu, nic se nemá přehánět. Proto není vhodný ani druhý extrémní přístup, kdy si maminka řekne, že teď jí přece za dva a cpe se od rána do večera a ještě nepříliš zdravými jídly.

Existují však ale i ženy, které přibírání na váze neovlivní. Na vině jsou hormony. A tak mohou jít kila nahoru, aniž by se maminka přejídala, nebo kdy jí velmi vyváženě. Pak nezbyde nic jiného, než se s kily poprat po porodu či kojení. Když se ani pak nedaří s váhou hnout, je vhodné navštívit lékaře, který zjistí, zda jsou všechny hodnoty v těle v pořádku.

Kolik byste měla v těhotenství ideálně přibrat?

Nárůst kil může ovlivňovat i několik jiných faktorů, jako je případ, kdy čekáte dvojčata anebo trpíte těhotenskou cukrovkou. Pokud to není váš případ, udává se, že ideální přírůstek kilogramů je zhruba 9-12. Také samozřejmě záleží na vaší konstituci a výchozí váze. U žen bojujících s obezitou se udává 5-7 kilogramů. Ale nebojte, hodně kil necháte hned v porodnici. Protože musíte počítat i váhu dítěte, plodové vody, zvětšené dělohy, placenty, a fakt, že v těle během těhotenství zadržujete více vody.

Jak by měl vypadat těhotenský jídelníček?

Základem jídelníčku každé těhotné ženy je především rozmanitost. A také častější, ale menší porce. Jezte třeba sedmkrát denně. Pomůže vám to i proti nevolnostem, které často souvisí s poklesem cukru v krvi. A co jíst? To co obsahuje každý racionální jídelníček: ovoce, zeleninu, libové maso, méně tučné sýry, mléčné výrobky. A samozřejmě se někdy ozvou i chutě, kterým není vždy nutné se úplně bránit. I tak je ale vhodné se vyhýbat potravinám plných prázdných kalorií, přílišnému množství cukru (může vést k pálení žáhy), kofeinu či tukům. Také nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Obecně se udává, že v těhotenství by žena měla navýšit denní příjem energie zhruba o 300 kalorií na den.

Co je to těhotenská cukrovka?

V těhotenství čeká každou maminku speciální vyšetření, které zjišťuje, jak její tělo hospodaří s cukrem. Pokud je metabolismus narušený, objevuje se těhotenská cukrovka. Ta zpravidla po porodu odezní. Léčí se inzulínem, léky, ale především úpravou jídelníčku a pohybem. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1