Jak grilovat zdravě a chutně: Tipy na lehké marinády, zeleninu na grilu a svěží letní saláty

Jak grilovat zdravě a chutně: Tipy na lehké marinády, zeleninu na grilu a svěží letní saláty

Vůně grilovaného masa a zeleniny se line letními večery a patří k prázdninám stejně jako koupání a slunce. Grilování je především společenská událost, chvíle pohody s rodinou a přáteli. Často ho ale doprovází tučné uzeniny, těžké majonézové saláty a přesolené marinády. Jde to ale i jinak! Zdravé grilování neznamená nudu ani chuťové kompromisy. Naopak, je to příležitost objevit nové kombinace a lehké, svěží chutě, po kterých se nebudete cítit těžce. Ukážeme vám, jak na to.

Začněte výběrem kvalitních surovin

Základem každého skvělého jídla je kvalitní surovina. Místo tučných klobás a prorostlé krkovice sáhněte po libovějších variantách.

Skvělou volbou je kuřecí a krůtí maso, ryby jako losos či pstruh, nebo libové vepřové maso jako panenka. Nebojte se ani sýrů určených na gril, jako je halloumi, nebo rostlinných alternativ, jako je tofu a tempeh.

Kouzlo lehké marinády

Zapomeňte na kupované směsi plné soli a zvýrazňovačů chuti. Domácí marináda je hotová za pár minut a její chuť je nesrovnatelná. Tajemství spočívá v kombinaci tří základních složek: oleje, kyselé složky a bylinek.

  • Olej: Použijte kvalitní řepkový nebo olivový olej.

  • Kyselá složka: Citronová šťáva, bílý jogurt nebo vinný ocet pomohou zkřehčit maso.

  • Bylinky a koření: Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián, oregano, ale i česnek, zázvor nebo chilli dodají jídlu ten správný říz.

Tip na univerzální bylinkovou marinádu: Smíchejte 3 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu, 2 prolisované stroužky česneku, hrst nasekaných čerstvých bylinek, sůl a pepř. Maso v ní nechte odpočívat alespoň hodinu.

Zelenina na grilu: Barevná a plná chuti

Grilovaná zelenina není jen příloha, může být klidně hlavní hvězdou večera. Grilováním se její chuť zintenzivní a lehce zesládne.

Perfektně se hodí cuketa, lilek, papriky, cibule, cherry rajčátka a kukuřice. Zeleninu stačí nakrájet, lehce potřít olivovým olejem, osolit a opepřit. Můžete ji grilovat na tácku, na jehle jako špíz, nebo přímo na roštu.

Svěží saláty, které nezklamou

Těžké majonézové saláty nechte na zimu. K letnímu grilování se mnohem lépe hodí lehké a svěží varianty, které celý pokrm odlehčí.

  • Řecký salát: Kombinace okurky, rajčat, papriky, červené cibule, oliv a feta sýru je sázkou na jistotu.

  • Salát s melounem a mátou: Nečekaná, ale naprosto dokonalá kombinace. Vodní meloun nakrájejte na kostky, přidejte nasekanou mátu, sýr feta a zakápněte limetkovou šťávou.

  • Kuskusový salát: Kuskus smíchejte s nasekanou petrželkou, rajčaty, okurkou a zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Je to skvělá a sytící příloha.

Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Zdravé grilování je především o radosti z dobrého jídla a času stráveném s těmi, které máte rádi.

Foto: Shutterstock.com

Zdroje: Stobklub.cz

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1