
Základem každého skvělého jídla je kvalitní surovina. Místo tučných klobás a prorostlé krkovice sáhněte po libovějších variantách.
Skvělou volbou je kuřecí a krůtí maso, ryby jako losos či pstruh, nebo libové vepřové maso jako panenka. Nebojte se ani sýrů určených na gril, jako je halloumi, nebo rostlinných alternativ, jako je tofu a tempeh.
Zapomeňte na kupované směsi plné soli a zvýrazňovačů chuti. Domácí marináda je hotová za pár minut a její chuť je nesrovnatelná. Tajemství spočívá v kombinaci tří základních složek: oleje, kyselé složky a bylinek.
Olej: Použijte kvalitní řepkový nebo olivový olej.
Kyselá složka: Citronová šťáva, bílý jogurt nebo vinný ocet pomohou zkřehčit maso.
Bylinky a koření: Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián, oregano, ale i česnek, zázvor nebo chilli dodají jídlu ten správný říz.
Tip na univerzální bylinkovou marinádu: Smíchejte 3 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu, 2 prolisované stroužky česneku, hrst nasekaných čerstvých bylinek, sůl a pepř. Maso v ní nechte odpočívat alespoň hodinu.
Grilovaná zelenina není jen příloha, může být klidně hlavní hvězdou večera. Grilováním se její chuť zintenzivní a lehce zesládne.
Perfektně se hodí cuketa, lilek, papriky, cibule, cherry rajčátka a kukuřice. Zeleninu stačí nakrájet, lehce potřít olivovým olejem, osolit a opepřit. Můžete ji grilovat na tácku, na jehle jako špíz, nebo přímo na roštu.
Těžké majonézové saláty nechte na zimu. K letnímu grilování se mnohem lépe hodí lehké a svěží varianty, které celý pokrm odlehčí.
Řecký salát: Kombinace okurky, rajčat, papriky, červené cibule, oliv a feta sýru je sázkou na jistotu.
Salát s melounem a mátou: Nečekaná, ale naprosto dokonalá kombinace. Vodní meloun nakrájejte na kostky, přidejte nasekanou mátu, sýr feta a zakápněte limetkovou šťávou.
Kuskusový salát: Kuskus smíchejte s nasekanou petrželkou, rajčaty, okurkou a zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Je to skvělá a sytící příloha.
Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Zdravé grilování je především o radosti z dobrého jídla a času stráveném s těmi, které máte rádi.
Foto: Shutterstock.com
Zdroje: Stobklub.cz