Domácí granola a 3 recepty na sladkou snídani

Domácí granola a 3 recepty na sladkou snídani

Mnoho lidí začíná den ovesnou kaší nebo jogurtem a müsli, či granolou. Granola je opečená směs obilných vloček, oříšků a sušeného ovoce, kterou znáte z obchodů většinou pod názvem „křupavé müsli“. Toto křupavou dobrotu si ale můžete připravit za relativně krátkou chvíli i doma.

Důvodů, proč ráno snídat, je mnoho. Během noci tělo odpočívá a na všechny regenerační procesy spotřebovává energii. Ráno se tedy vyplatí mu nějakou energii zase dodat. Kvalitní snídaně dodá tělu sílu a pozitivně působí na soustředění a produktivitu. Mnoho lidí proto, pokud se ráno nenají, jsou doslova roztěkaní, nervózní a někdy i nevrlí.

Nevynechávejte snídani

Pravidelná snídaně také pomáhá k lepšímu udržení tělesné hmotnosti. Pokud ráno vstanete a první jídlo je pro vás až oběd, můžete si podvědomě vybírat energeticky náročnější menu. Takže po dopoledním hladovění se pořádně najíte, což vás opět utlumí, protože organismus koncentruje energii na zpracování potravy. Produktivita práce je opět nízká. A proto se vyplatí se ráno neodbývat a něco zakousnout.

Někdo preferuje míchaná vajíčka nebo pečivo se sýrem a zeleninu, jiným stačí vypít hutné smoothie a mají vystaráno na celé dopoledne. A někdo miluje právě ono opékané müsli. Výhody domácí granoly jsou především takové, že si oproti kupované umícháte svůj vlastní mix přesně odpovídající vaší chuti a můžete i regulovat množství cukru. Výrobci totiž mnohdy přidávají do granoly doslova tunu cukru, který zbytečně zvyšuje kalorickou hodnotu výsledku.

Připravte si granolu snadno i doma

Při přípravě snídaně s domácí granolou si ale dejte pozor na množství energie. I bez přidaných cukrů jsou vločky a oříšky velmi bohaté na kalorie. Domácí granola totiž automaticky nezaručuje nízkoenergetickou snídani.

Recept na domácí granolu

Potřebovat budete:

  • 300 g mix ovesných a špaldových vloček
  • 100 g mix oblíbených oříšků
  • 50 g mix semínek
  • 30 g drobných kokosových plátků
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • ½ lžíce kakaa

Nejprve vyložte plech pečicím papírem a předehřejte si troubu na 160 °C. Vločky rozdělte do dvou misek. Do jedné přidejte kakao, druhou nechte tak, jak je. Do třetí misky dejte semínka, nadrcené oříšky, med, kokosový olej a promíchejte. Půlku směsi dejte do misky s vločkami bez kakaa a druhou do vloček s kakaem.

Pořádně zpracujte, aby se vše rovnoměrně spojilo. Budete mít rovnou 2 granoly.  Na půlku plechu dejte tmavou granolu a na půlku světlou. Pečte asi 30 minut. V polovině pečení vařečkou trochu promíchejte, aby se granola opekla ze všech stran.

Takto připravené granoly pak můžete používat dle libosti, třeba i v následujících receptech.

Horká jablka s granolou (pro 4 lidi)

Zbavte 4 jablka jádřince (slupku klidně nechte) a nakrájejte na malé kostky. Přendejte na talíř, posypte trochou skořice a poklaďte několika slabými plátky másla. Dejte do mikrovlnky na pár minut, dokud nebudou jablka měkká. Rozdělte do 4 misek. Do každé přidejte velikou lžíci bílého neochuceného jogurtu a zasypte lžící domácí granoly.

Tvaroháček s lesním ovocem a granolou (pro 4 lidi)

Vyšlehejte 2 měkké tvarohové kostky s mlékem a špetkou vanilkového extraktu. Rozdělte do 4 misek, povrch uhlaďte a misky dejte do chladu. Připravíte si tak základ na další den. Ráno rozmačkejte v malém kastrůlku lesní plody se lžící čekankového sirupu a nechte na plotně trochu ohřát. Mezitím do každé misky dejte vždy po 2 lžících granoly. Nakonec přelijte teplou ovocnou směsí.

Palačinky bez mouky s granolou 

Ve ¼ litru mléka rozmíchejte 2 vajíčka, 4 lžíce prášku vanilkového pudingu a 4 lžíce měkkého tvarohu v kostce. Zbytek tvarohu využijete  na náplň. Palačinky pečte na kvalitní nepřilnavé pánvi na troše másla nebo oleje. Mezitím smíchejte zbytek tvarohu s jogurtem nebo zakysanou smetanou a několika lžícemi granoly. Palačinky naplňte tvarohovou směsí, zamotejte a podávejte.  

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1