Kam vyrazit na trhy v Česku a kde za to stojí v zahraničí?

Kam vyrazit na trhy v Česku a kde za to stojí v zahraničí?

6 min. čtení Šárka Brunclíková
Je tady období roku, kdy se města a náměstí po celém světě zahalují do vánoční atmosféry. Adventní trhy jsou skvělým způsobem, jak se na Vánoce naladit. Přinášejí tradici, řemesla a gastronomické zážitky. Jaké jsou nejkrásnější trhy v Česku, které během adventu nevynechat? A do jakých zahraničních měst stojí za to vycestovat?

Historie adventních trhů sahá až do středověku, kdy se organizovaly především k přípravě na vánoční období a ke koupi dárků. V průběhu let se staly symbolem společenského setkávání a vytváření vánoční atmosféry během zimních dnů. Jejich tradice trvá dodnes a my si je můžeme užít přibližně od konce listopadu do Vánoc. 

Praha

Americké žebříčky uvádí trhy na Staroměstském náměstí jako ty nejhezčí na světě. Jejich lákadlem je svařené víno, pečené kaštany a trdelník za doprovodu vánočně nasvícených budov a dekorací. Vánoční atmosféra ve středověké Praze má prostě něco do sebe, to s sebou ale přináší i davy turistů z celého světa, což se odráží i na cenách zboží od stánkařů. Pokud si chcete adventní trhy pořádně užít, stojí za to navštívit i jiná česká města.

Brno

Vánoční trhy ve druhém nejlidnatějším městě České republiky budou bohaté na program hlavně na Náměstí Svobody. Jejich lákadlem je výborný punč nebo mošt na Zimním baru, brněnská gastronomie, vyhlídkové kolo na Moravském náměstí nebo vánočně ozdobená šalina. Na Dominikánském náměstí stojí i jeden z největších ručně vyráběných betlémů ve střední Evropě - Haloužkův betlém.

Olomouc

Město láká na vánoční trhy, které se otevřely na Horním i Dolním náměstí. Kromě stánků s výrobky, ozdobami, jídlem a olomouckým punčem nechybí ani kluziště nebo vyhlídkové kolo. Advent bude doprovázet také program jako například punčová stezka nebo vycházková trasa po městských památkách.

České Budějovice

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se podíváte do adventního městečka, kde kromě stánků budete moct vystoupit na vyhlídkovou věž nebo si zabruslit na ledové ploše kolem Samsonovy kašny. Na jihu vás čeká bohatý kulturní program jako jsou koncerty, představení, divadla nebo tvůrčí dílny s regionálními řemeslníky.

Český Krumlov

Trhy na náměstí Svornosti v Českém Krumlově mají každoročně jedinečné kouzlo díky historickým krásám tohoto města, které patří na seznam UNESCO. Na adventním programu jsou koncerty, pohádky pro děti nebo andělský průvod a živý betlém.

Karlovy Vary

Hlavní kolonádu Karlových Varů – Mlýnskou oživí od 3. prosince vánoční světla a stánky s tradičním občerstvením a vánočními dárky. Městem bude projíždět vánoční autovláček a na linkách MHD zase nasvícený autobus. Vánočně bude na lanovce na rozhlednu Diana, odkud se můžete na vánoční Vary kochat z vrchu. Nudit se rozhodně nebudete, protože během adventu vystoupí ve Varech Jitka Zelenková, Petr Kotvald, Ondřej Ruml nebo Karlovarský pěvecký sbor s Rybovo Českou mší vánoční.

Na vánoční trhy k sousedům

Pokud jste už doma v Česku všechno viděli, vydejte se do jednoho ze sousedních států. Je to skvělý způsob, jak nasát vánoční atmosféru během některého z adventních víkendů, pořídit dárky, a hlavně ochutnat místní speciality.

Vídeň

Vídeň je prostě nádherné město i bez trhů. Ty mu ale dodají pořádné vánoční kouzlo. Ve městě se letos otevírá 14 trhů s celkem 777 stánky. Nejvyhlášenější trhy najdete u zámku Schönbrunn, ty ale o víkendech bývají hodně přelidněné. Známé jsou i trhy před vídeňskou radnicí Christkindlmarkt se stánky s jídlem, Glühwein a drobnými výrobky a dárky. V Rakousku se ale připravte na o něco vyšší ceny. Za svařák nebo punč zaplatíte 5-7 euro. Každopádně ceny jsou srovnatelné například s trhy na Staroměstském náměstí v Praze.

Salzburg

V Mozartově rodišti najdete vánoční trhy na každém náměstí ve městě. Nechybí tam stánky se svařákem, punčem a jídlem, především stánky se všemi druhy klobás. V Salzburgu vás čeká také místní specialita Mozartova párková polévka. Na salzburských trzích kladou stánkaři důraz na kvalitu před kvantitou. Pořídíte tedy hlavně kvalitní ručně vyrobené produkty.

Norimberk

Německé trhy patří mezi ty nejlepší v Evropě. Norimberský Christkidlesmarkt je největším vánočním trhem ve střední Evropě. Nachází se v historickém jádru města a nabízí řemeslné výrobky a místní speciality jako jsou norimberské klobásy, smažené bramboráky s jablečným pyré, norimberské perníčky nebo biskupské chlebíčky. Samozřejmě nechybí ani svařené víno a různé druhy punčů. Celé centrum je nádherně nasvíceno, proto se vyplatí počkat si s návštěvou do večera na tu pravou pohádkovou atmosféru.

Krakov

Jedny z největších a nejoblíbenějších trhů v Polsku jsou na náměstí Rynek Glówny v centru Krakova. Proto je ideální spojit návštěvu trhů také s poznáváním historických památek Starého města. V Krakově najdete 80 až 100 stánků s různým zbožím – od keramiky a ozdob až po hračky. Hlavní atrakcí jsou pro turisty ale stánky s tradičními polskými specialitami jako je koprová polévka, polské pirožky, uzený sýr nebo boršč.

Budapešť

Pokud dostanete chuť na pravé maďarské langoše, navštivte adventní trhy přímo v Budapešti. Maďarská metropole podél řeky Dunaj vás o Vánocích uchvátí svou atmosférou. Hlavním lákadlem je Vörösmartyho náměstí, kde se nachází vánoční trhy s tradičním maďarským jídlem, svařákem a ručně vyráběnými dárky.

 

Ať už vyrazíte na procházku vánočními ulicemi Prahy, zažijete atmosféru rakouských a německých měst, nebo ochutnáte maďarské langoše v Budapešti, adventní trhy nabízejí možnosti pro všechny, kteří hledají místo, kde se na chvíli zastavit a naladit se na Vánoční náladu.

Zdroje: cestujtesradosti.cz, cestujlevne.com, The Times, e15.cz

 

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1