Jak děti dostat po Vánocích zpět do formy?

Jak děti dostat po Vánocích zpět do formy?

Pro děti i dospělé jsou Vánoce vyvrcholením roku. Sváteční atmosféra, společný čas s rodinou, splněná přání a prázdniny. Jenže návrat do každodennosti bývá poměrně bolestivý. Jak z toho ven?

Vánoce, svátky hojnosti

Vánoce jsou obdobím hojnosti v pozitivním i negativním slova smyslu. Jídla všeho druhu je dostatek, ale jí se nepřetržitě a navíc páté přes deváté. Spí se porůznu - tu vůbec, tu 12 hodin.

TIP: Dodržte 3 jídla denně a svačiny, minimalizujte uzobávání, spánek u dětí by měl být dostatečně dlouhý (a až na výjimky by měly usínat v podobný čas), u dospělého by spánek neměl být delší než 9 hodin.

Vánoční dávka stresu i pro děti

Navzdory sváteční snaze jsou Vánoce velkým stresorem, a to i pro děti. V jejich tělech pulsuje cukr ze všech těch dobrot a ony jsou nervóznější a neposednější. Navíc s nimi cloumá očekávání, a to i s těmi velkými, zda „Ježíšek“ donese vytoužený dar.

TIP: Mezi vánočními návštěvami zajistěte dětem dostatek pohybu (bruslení, běžky, hřiště), aby nashromážděnou energii mohly vydat jinak než vztekem a rebelií. Zároveň je na dovolené nenuťte k olympijským výkonům.

Slunovratové zamyšlení

V tomto čase jsou dny nejkratší, a my bychom měli zvolnit, přesně v souladu s přírodními cykly. Nebrání nám to vyrazit na hory, za teplem k moři nebo na chatu. Jen se nesmí zapomenout, že v období okolo zimního slunovratu (který byl dříve tím oslavovaným dnem) jde o nalezení našeho dalšího směřování na základě vyhodnocení současného stavu. Díky tomu se vyhnete nerealistickým předsevzetím (nejen svým), která nevychází z vaší reálné současné situace.

Další tipy na hladký návrat  

·         Odpočinek neznamená vytěsnění každodenního života (do které spadá i škola), ptejte se třeba na zážitky ze školy.

·         Školní úkoly si vezměte s sebou a vyhraňte jim čas, nenechávejte vše na poslední odpoledne.

·         Dopřejte dětem čas pro sebe (třeba si pohrát s novými dary) - ano, je dobré je odvézt i na dovolenou.

·         Pokud je dítě ve škole v něčem slabší, zařaďte tuto aktivitu do přirozeného toku dovolené (čtení jídelního lístku, počítání útraty na nákupu, psaní dopisu...).

·         Udělejte si jeden den čistě lenošivý (čtěte si, zavařte tablet nebo sjeďte všechny pohádky).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1