Maminko, obejmi mě!

Maminko, obejmi mě!

Možná na to v každodenním spěchu tak trochu zapomínáme, ale právě obyčejné objetí je nejen pro děti velmi důležité.

Důležité již od kolébky

Důležitost objímání připisují i vědci, kteří na toto téma provedli nejeden výzkum. Zjistili, že objetí a doteky potřebují děti ke správnému rozvoji již zcela od narození. Dochází tak k potřebné stimulaci a růstu kognitivních schopností. Některé studie dokonce tvrdí, že pokud se dítě často objímá, bude v životě úspěšnější, než jeho odstrkovaní vrstevníci. A to není vše, objímání, respektive hmatová stimulace, má vliv i na vzrůst. Dětem, kterým se takové pozornosti nedostává, bývají menší, než ty, které rodiče objímají, hladí, masírují.

Objetí tlumí bolest

Při objímání dochází k vyplavování důležitého hormonu oxytocinu. Ten má na svědomí nejen naše dobré pocity, vědomí lásky a štěstí, ale dokonce se podílí i na posílení imunitního systému, snížení krevního tlaku a celkově snižuje vnímání bolesti, pokud nás zrovna něco trápí. Objetí také nejlépe funguje na vztekající se batole. Pokud ho necháte, ať se se svými emocemi vypořádá samo, pravděpodobně to příliš nedokáže a jeho tělo začne vyplavovat stresové hormony, které neprospívají fyzickému, ani duševnímu zdraví. Jestliže ho ale obejmete, dojde k vyplavení oxytocinu a tudíž ke zklidnění.

Terapie objetím

Objetí vám může pomoci i tehdy, pokud řešíte s dítětem nějaký konflikt. Vzteká se, brečí, nebo dělá naschvály. V takovém případě je sice mnohdy těžké udržet nervy na uzdě, ale pokud dítě v tuto chvíli silně obejmete, byť se bude snažit vymanit, ukážete mu tím, že ho přijímáte se vším všudy a že má u vás vždy přístav bezpečí. Jen je potřeba objímat opravdu silně, i přes odpor, a počkat, až dojde ke zklidnění.

Podporuje zdravé sebevědomí

Časté objímání dodává dětem pocit, že jsou milované a důležité. Z toho mohou těžit v každodenních situacích a kromě toho jim ulehčujete vstup do dospělosti. Navíc dochází k upevnění vztahu dítě-rodič. Vědci dokázali, že právě objetí hraje velmi důležitou roli při formování osobnosti dítěte a jeho intelektu. Jestliže se ale zrovna nesnažíte dítě uklidnit a ono přesto na objetí reaguje nelibě, nenuťte ho. Přijde vhodnější okamžik.

Takže příště, až se budete zase rozčilovat třeba kvůli tomu, jaký děti nadělají nepořádek, raději je obejměte. Uděláte dobře nejen jim, ale i vám bude lépe.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1