Kdy dítě poslat poprvé na tábor?

Kdy dítě poslat poprvé na tábor?

Na dobrodružství a první lásky dětských táborů se nezapomíná. Jenže, kdy poprvé vyslat dítě na tábor, aby si z něho nepřivezlo spíše trauma?

Správný věk

Jednoznačnou odpověď na otázku, zda a kdy vaše dítě tábor zvládne, vám nikdo nedá. Každé dítě je individualitou. Obecně lze doporučenou hranici stanovit na 7 let, respektive absolvování 1. třídy základní školy. Dítě už má za sebou první zkušenosti s fungováním v kolektivu, často jednu školu v přírodě a má vybudovaný určitý pocit samostatnosti a zodpovědnosti. Díky tomu se může cítit bezpečně a odloučení od rodičů zvládá lépe.

Nikdy ne nátlakem

Ještě než začnete náležitosti kolem táborů řešit, proberte to se svým potomkem. Upřímně mu vysvětlete důvody, proč na tábor jet a co všechno ho čeká. Dítě by nemělo získat pocit, že se ho chcete zbavit, protože ho nemáte rádi. Je potřeba mu dospělý svět s jeho limitovanými dovolenkami srozumitelně představit. Existuje mnoho tematicky zaměřených táborů. Vyberte společně takový, co bude vaše dítě (a nikoli vás) opravdu bavit.

Pohlídejte si reference

Vybrat ten správný tábor ale není jen o termínu a obsahu. Přeci jen svěřujete své dítě na týden či dva do péče cizím lidem. Proto s výběrem nechvátejte a najděte si na internetu reference či se poptejte známých třeba ve škole či školce na jejich zkušenosti. Podívejte se také na způsob stravování, dopravy a nočního servisu dětem.

S mobilem raději ne

Představa, že budete mít stále povědomí o tom, co vaše dítě dělá a budete mu moci kdykoliv zavolat je jistě lákavá. Jenže... Dítěti ubíráte prostor, možnost naučit se být víc samostatné, rozhodovat a jednat samo za sebe (a to i v situacích, které nejsou příjemné). Navíc mu nabízíte velmi snadnou cestu řešení problémů, může přece kdykoliv zavolat: „Mami, přijeď si pro mě, mně se tu nelíbí.“ A ruku na srdce, kdo by odolal slzičkám svého potomka. Ve skutečnosti však může jít jen o nějakou drobnost, kterou by bez vašeho zásahu lehce překonalo.

Jaký tábor vybrat?

Dnes se nabízí tolik možných variant, až je velmi těžké se rozhodnout jen pro jednu. Samozřejmě záleží na zálibách vašeho dítěte, proto by výběr měl být společný. Na výběr jsou jednotýdenní až třítýdenní tábory s tematickým zaměřením například na turistiku, sport, koně, výtvarné tvoření či divadlo. Pro větší děti se pak pořádají tábory třeba ve stylu Hunger games, Pirátů z Karibiku či modelingové tábory pro holky.

A pokud se přeci jen dítě (nebo vy) na týdenní odloučení ještě necítí, stále existuje možnost táborů příměstských, který funguje podobně jako škola či školka (ráno dítě dopravíte a odpoledne si ho vyzvednete). I zde je nabídka témat velmi široká.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1