Jak se zavírá „mamahotel“?

Jak se zavírá „mamahotel“?

Pro své děti bychom udělali první i poslední, jenže někdy to s mateřskou láskou přeháníme a vychováme si mamánka, který ani v dospělosti nechce vylétnout z hnízda. Co v takové situaci dělat?

Drží se maminčiny sukně

Mamahotel, slovo, které se v poslední době stále častěji dostává na přetřes. Označuje situaci, kdy již dospělý potomek plně využívá pohodlí domova svých rodičů, aniž by většinou přispíval na chod domácnosti. Nechává si vařit, prát a zařizovat vše potřebné, on sám však nic nemusí. Není pak divu, že se mu z hnízda vylétnout nechce. Je zajímavé, že ve většině případů se jedná o muže. Ženy zůstávají s rodiči jen tehdy, pokud se jim nedaří najít vhodného partnera. Navíc odcházejí dcery obecně od rodičů dřív, než synové.

Jak mamánkovi pomoci?

Ne že by vám péče o dospělé dítko vadila, ale i v jeho zájmu je, aby se naučilo žít samo za sebe. Pokud by se tak nestalo, hrozí mu později problémy v navazování vztahů a zakládání vlastní rodiny. Zbystřete především ve chvíli, kdy se potomkovi blíží třicáté narozeniny a on se stále nikam nehrne. Podle psychologů je ideální věk pro osamostatnění kolem pětadvaceti let, přičemž třicet let už může značit problém. Avšak zcela paušalizovat nelze, vždy záleží na každé rodině a jedinci. Pokud ale cítíte, že je ten správný čas, přinášíme několik tipů, jak odchod usnadnit:

Trvejte na tom, aby se dospělé dítě/děti finančně podílely na chodu domácnosti – Jen tak si budou moci uvědomit, že věci mají svojí cenu a neobjevují se v ledničce nějakým zázrakem. S tím souvisí i hledání zaměstnání, rozhodně nepodporujte finančně dítě, které se práci vyhýbá velkým obloukem.

Nebuďte mu po ruce 24 hodin denně – Najděte si koníčky, přátelé a věnujte čas i někomu či něčemu dalšímu, než vašemu synovi či dceři. Uvědomí si, že na vás nemá výhradní právo.

Naučte ho nést za své činy odpovědnost – Pokud se mu něco nepovede, neutírejte hned rozlité mléko. I neúspěch je posunem dál.

Do začátku můžete finančně pomoci – Sehnat si v dnešní době bydlení není rozhodně levná záležitost. Proto můžete nabídnout svému dítěti pomoct do začátku. Stanovte si ale předem, zda jde jen o půjčku či dar, případně jaká budou pravidla splácení.

Generační soužití má i svá pozitiva

Ne vždy musí být na závadu, když spolu žije pod jednou střechou více generací. Dříve takové bydlení bývalo obvyklé. V tomto případě se ale jedná o trochu něco jiného, než je tomu u mamahotelu. Jsou jasně daná pravidla, soukromí a finanční nezávislost jedné rodiny na druhé. Pokud tyto body obě rodiny ctí, může být takové bydlení naopak obohacující. Ostatně, už jsme o tom psali v samostatném článku.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1