Dovolená pod stanem: Zahrajte si s dětmi na táborníky

Dovolená pod stanem: Zahrajte si s dětmi na táborníky

Přemýšlíte, co všechno podniknout s dětmi o prázdninách? Zkuste je vzít pod stan! Uvidíte, že zažít to pravé dobrodružství pro ně bude víc, než dovolená u moře.

Pro děti to pravé

Možná se to nezdá, ale pro děti je noc strávená pod stanem někde v přírodě opravdu mnohdy větší zážitek, než týden v luxusním hotelu u bazénu. Tady se budou moct pořádně vyřádit a tak trochu se i příjemně bát, když padne tma a ozvou se zvuky lesa. O to víc ale na sebe budou pyšní, že to všechno zvládly. Vězte, že na takový výlet je podruhé nebudete ani muset přemlouvat.

Důvody, proč jet s dětmi pod stan

Stále váháte a říkáte si, jestli riskovat trochu toho nepohodlí? Tady je několik důvodů, proč do toho jít:

  • Děti poznají přírodu. I když se rozhodnete stanovat v kempu, většina z nich je obklopena lesem. Můžete tak spojit příjemné s užitečným a děti i něco přiučit. Naučí se poznávat stromy, ptáky, kde roste lišejník a podobné věci. Navíc jim vštěpíte vztah k přírodě a ukážete jim, jak se k ní chovat.
  • Odpočinete si od mobilu, tabletu a ostatních výdobytků moderní doby. Dovolená ve stanu vás přinutí být opravdu spolu. Hrát hry, povídat si, společně jíst i usínat. A nikdo z rodiny nebude koukat do displeje, protože ve stanu prostě není zásuvka.
  • Naučíte děti radovat se z maličkostí. Třeba z toho, že si mohou nohy smočit v potůčku, postavit domeček pro lesní skřítky z klacíků. Z toho, že si večer rozdělají oheň a opečou na něm buřty. A jestliže k ohni vezmete ještě kytaru, to bude teprve něco! Navíc vás to mnohdy nebude stát skoro nic.

Co vzít s sebou pod stan?

Balení s dětmi to je vysoká škola života. A na dovolenou pod stan obzvlášť. Jestliže se chystáte do kempu, bývají dnes už dobře vybaveni a můžete si tam řadu věcí půjčit: třeba stan, stoleček, židličky, různé hry apod. Určitě si nezapomeňte sbalit více oblečení pro všechny typy počasí, aby měly děti hodně věcí na převlečení. Na seznam si pak mimo jiné připište:

  • pláštěnky
  • lékárničku
  • jídlo, rychlé svačiny a nějaké potraviny, které vás zachrání ve chvíli nouze, když je hlad
  • repelenty a opalovací krémy pro děti
  • dětský batůžek, spací pytel, karimatku
  • tužku a papír, baterky na svícení (abyste v noci našli záchod, ale hlavně mohli hrát stínohry)
  • vlhčené ubrousky a drogerii

Noc na zkoušku

U dětí je to někdy složité. Pro něco se snadno nadchnou, ale nikdy nevíte, jak dlouho jim to vydrží. Jestliže se bojíte, zda by potomci zvládli delší stanování, můžete si to vyzkoušet. Taková noc ve stanu na zkoušku. Stan si můžete postavit na zahradě, a pokud ji nemáte, poproste někoho blízkého, zda by vás nenechal na té své. Případně se lze vypravit do nejbližšího kempu jen na víkend. Užít si to můžete i tak, včetně opékání buřtů a vyprávění strašidelných historek před spaním (tedy jen u větších dětíJ). A jestliže budou caparti nadšení, pusťte se do plánování toho velkého dobrodružství.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1