Být připravena: Naučte se ovládat techniky sebeobrany

Být připravena: Naučte se ovládat techniky sebeobrany

Z oficiálních statistik Ministerstva vnitra České republiky je jasné, že dochází k nárůstu trestné činnosti související s násilím na ženách, sexuálně motivovaným deliktům a dále k fyzickému napadání a loupežným přepadení žen. A tak se nebojte naučit, jak se bránit.

Důvodem, proč absolvovat kurz sebeobrany by neměl být fakt, že máte zkušenost s napadením mužem, ale bohatě vám postačí zvědavost a nutkání vybavit se základními technikami, které by vás mohly ochránit.

Kurz sebeobrany na vlastní kůži

Kurz sebeobrany je něco, co bych doporučila každé ženě, která se chce o sebe umět postarat i ve chvílích, kdy ji záda nekryje její partner nebo třeba čtyřnohý hlídač. Sebeobrana je tedy i prevence násilí na nás, na ženách. Osobně jsem si vybrala trénink sebeobrany pod taktovkou trenéra bojových sportů Tibora Šaraye. Sám Tibor říká, že je to kurz šitý na míru všem ženám, bez ohledu na to, jaké mají či nemají zkušenosti. A tak jsou dveře otevřené. Stačí jen chtít. Já sama jsem totiž přesvědčená, že by se každá žena měla umět alespoň trochu umět bránit. Člověk přeci nikdy neví, že? 

Sebeobrana v kostce

Kurz sebeobrany není žádné pohodové cvičení. Jedná se naopak o tu nejlepší průpravu na reálnou a jistě i velmi nepříjemnou situaci. Výuka sebeobrany se nevede v teoretické rovině. Bolí. A přestože jsem tento fakt vůbec nečekala, zpětně to hodnotím jako ten nejlepší způsob, jak takový kurz vést. Pokud tedy čekáte, že vše bude „jen jako“, bohužel vás vyvedu z omylu.

Při tréninku jsem zažila momenty, kdy mi trenér zkroutil ruku do nepříjemného úhlu, kopl mě do holeně nebo mi zasadit nepříjemnou ráno do měkké tkáně na krku. Vyzkoušela jsem si, jaké to je bránit se člověku s tyčí nebo nožem v ruce. A poprvé v životě držela v ruce revolver. Věřte mi, že mířit s ním na druhého člověka není nic příjemného, a to ani v případě, že se jednalo o maketu.

Dech a správná technika jsou základ

Během kurzu se naučíte přiměřené sebeobraně. Základem toho je pak pravidelný dech a technika. Naučíte se zde správně stát, držet tělo a ruce tak, aby vás útočník nemohl zranit, zjistíte, že je důležité dívat se mu zpříma do očí a neuhnout. Získáte dovednosti jako jsou úkroky, výpady i rány pěstí nebo dlaní.

Vlastní zkušenost

Z kurzu sebeobrany jsem odcházela s modřinami po celém těle a bolelo mě celé moje „Já“ ještě několik dní po kurzu, ale víte co? Nesmírně mě to nadchlo a otevřelo oči. Kurz sebeobrany pro ženy je totiž kromě jiného také dobrá terapie a psychologický kurz. Dodá ženě odvahu, sebevědomí a sebeúctu. 

Základ sebeobrany pro ženy

  • Základem sebeobrany pro ženy není útěk, ale prevence.
  • „Alfou a omegou úspěšné sebeobrany pro ženy je, aby na trénink vůbec přišla. Protože, když nepřijde, nedozví se vůbec nic. Hodně žen má často zkreslenou představu, že kurz sebeobrany nezvládnou, protože se třeba jinému sportu nikdy nevěnovaly. Naším úkolem tady je přesvědčit je, že to zvládnou. Dalším problémem je, že si ženy říkají, že se jim nemůže nic stát, a to je problém. Nikdo samozřejmě nepředpokládá, že by se nám něco mohlo stát, o to horší je, když se to pak opravdu stane,“ říká Tibor Šaray.
  • Strach je při napadení běžný. Jde o to, abychom se naučily jej zvládnout.
  • Sebeobrana je vhodná pro všechny ženy bez rozdílu.
  • Žena by měla útočníka likvidovat na tři údery. Na první, druhou dobrou. Ona si totiž nemůže dovolit se s chlapem prát. Útočník si nevybere 120 kilogramů velkou ženskou, která je o hlavu vyšší než on a teoreticky ho zbije levou zadní. Chlap si vybere objekt, o němž ví, že ho zvládne. Oběť je nejčastěji vybíraná,“ dodává trenér.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1