Valentýnské lásky. S partnerem, rodinou i single.

Valentýnské lásky. S partnerem, rodinou i single.

Čokoládová srdíčka, rudé růže a plyšoví medvídci, kam se podíváš. Čtrnáctý únor je pro mnohé jen zbytečně přeslazeným dnem, ze kterého až bolí zuby, jiní na svátek svatého Valentýna nedají dopustit a den zamilovaných slaví, jak káže zvyk i všudypřítomná reklama.

Kde se vzal…

… tu se vzal ve starém Římě kněz jménem Valentýn. Ten oddával vojáky, kterým byl císařem zapovězen vstup do manželského chomoutu. Rozkvětu říše podle panovníka neprospívalo, aby se muži starali více o záležitosti rodinné nežli státní. Zásnuby a svatby se proto odehrávaly tajně, pod rouškou mlčenlivosti spikleneckého Valentýna.

Svátek zamilovaných se slavil nejprve v anglosaských zemích, do Evropy se dostal až mnohem později. V naší české kotlině se první komerční „valentýnky“, tedy přání s vyznáním lásky, začaly posílat ve svobodných devadesátých letech, stejně jako se svatovalentýnského dne opatrně chytali první obchodníci s cukrovinkami nebo třeba spodním prádlem. V současné době už červené srdce z „edic pro zamilované“ prodává cokoli od šampaňského a wellness pobytů až po aku vrtačku pro kutila a tyčový mixér pro hospodyňky „in love“.

All you need is love

Odpůrci svatého Valentýna reptají, recitují Máchův Máj a americký svátek srdcí by nejraději poslali přes Atlantik, spolu se Santou a vyřezávanými dýněmi. Ostatní slaví. Lásku. Partnerskou, manželskou, mileneckou nebo přátelskou, protože se říká, že láska je jen jedna. Takže pokud jste letos single, můžete slavit s člověkem, kterého máte nejradši – tedy sami se sebou, jakkoli to zní šíleně. Zkuste se na chvíli zastavit, zhluboka se nadechnout a zeptat se sami sebe, co by v tuhle chvíli udělala Láska. Možná pro vás bude odpověď láhev nejlepšího portského, možná výlet do lesa nebo večeře v indické restauraci. Stačí (se) poslouchat.

Láska je tu s nami. Buďme s ňou.

Říká se, že sdílené štěstí je dvojnásobné a o lásce to platí také. Zkuste se o ni podělit nejen na Valentýna.

·         Zavolejte někomu, koho jste dlouho neslyšeli.

·         Navštivte někoho, kdo není jen single, ale doopravdy sám – vlastní babičku nebo toho starého pána s jezevčíkem.

·         Napište dopis. Rukou.

·         Usmějte se na cizího člověka a popřeje mu hezký den.

·         Věnujte jakoukoli částku na dobročinné účely.

·         Nabídněte pomoc.

Užijte si krásného Valentýna a hlavně hodně lásky po celý rok.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1