Nečekaná letní láska …

Nečekaná letní láska …

Letní lásku si většina lidí spojuje s nespoutanou vášní, dobrodružstvím a také s krátkým trváním. Vždyť jak samotné označení takového románku napovídá, s létem známost obvykle končí. Typické pro letní lásky je ale to, že si je často pamatujeme po celý život.

Letní láska láká muže i ženy

Horké letní počasí, odhalená těla, uvolněná nálada a k tomu kapka alkoholu letním flirtům přímo nahrává. Pod pojmem letní láska si můžeme ale představit cokoliv. Nezávazný flirt, letní románek, ale také nevěru pro zadané. Letní lásky pro muže představují především sex, pro ženy pak romantickou lásku, jakou znají třeba z filmu Hříšný tanec. Léto, dovolená a láska  k sobě zkrátka patří.

V létě fungujeme jinak

Důvodem, proč právě během letní dovolené dochází k flirtům a nevěrám nejčastěji, je to, že o dovolené fungujeme v naprosto jiném módu. Chceme si nejen odpočinout a relaxovat, ale také užívat si a zažít dobrodružství. O dovolené jsou lidé více uvolnění, odvážnější, chtějí se vymanit ze zaběhnutého stereotypu a vyzkoušet něco nového. To platí dvojnásob, tráví-li dovolenou bez partnera. Většina těch, kteří si takový letní flirt vyzkouší, od něj nic nečeká. Najdou se ale i tací, pro které letní láska znamená nereálná očekávání, zklamání a hořký konec. Jaká bude letní láska, záleží totiž na tom, co od ní čekáme.

Reálná očekávání

Zatímco většina mužů od letní lásky očekává především divoký a nespoutaný sexuální zážitek, ženy hledají, jak jinak než lásku. Aby ale bylo na co vzpomínat, je důležité si hned na samém počátku uvědomit, co od takového letního sblížení, ať už je jakékoliv, vlastně očekáváme. Jde o jednorázový akt nebo budeme chtít ve vztahu pokračovat? A co očekává od vztahu ten druhý? A je vůbec reálné ve vztahu pokračovat? Otázky, na které bychom měli mít odpověď a vycházet z reality. Pokud se letní láska odehrává na druhém konci světa, je jasné, že s nástupem do letadla takový románek končí, a proto je lepší nedělat si plané naděje. Důležité je, být nohama na zemi, což může být zejména pro ženy často velmi obtížné.

Letní láska bez podmínek

Proč na letní lásky lidé tak rádi vzpomínají? Důvodem je především to, že letní lásky zůstanou v naší paměti zidealizované. Letní lásky mají totiž tak krátké trvání, že nemáme čas odhodit růžové brýle. Letní lásku si vybíráme jinak než partnera na celý život. Naše požadavky jsou mnohonásobně nižší. Nezajímá nás mnohdy vlastně vůbec nic. Hlavní roli hraje osobní kouzlo a přitažlivost. Vztahu totiž podvědomě nedáváme žádnou šanci na přežití, a proto nás nezajímají věci, které jsou pro perspektivní vztah podstatné.

Letní láska jako šance na dlouhodobý vztah?

To, aby letní láska přerostla ve vztah na celý život, je podle psychologů možné. Vztah, se ale musí odehrávat za normálních okolností, jako v kterémkoliv jiném ročním období. Letní lásky, které vznikly za jediným účelem, a sice sexuálním zážitkem, nemají prý příliš velké šance. Jak už bylo řečeno, taková letní romance kromě fyzické přitažlivosti nevyžaduje nic. Pokud se letní láska změní ve vztah, začne nás zajímat nejen osobnost a charakter, ale také osobní historie a současná životní situace partnera či partnerky. Poznání naší letní lásky nám tak může přinést obrovské rozčarování.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1