Sny o bývalém?! Co na to psychologie?

Sny o bývalém?! Co na to psychologie?

Sny a snění jsou fenomény, které lidstvo nepřestanou nikdy fascinovat. Od nepaměti se lidé pokouší zjistit, jaký význam pro nás sny mají. Pokud patříte mezi staromilce, stačí nahlédnout do snáře. Pokud věříte spíše psychologii, budete muset zapátrat sami v sobě.

Trocha historie

Už v dobách starověkého Egypta patřili vykladači snů k velmi váženým občanům. Tehdy byli lidé přesvědčeni, že skrze sny jsou nám sdělována poselství bohů. Sny měly charakter věštby, kterou se pak lidé řídili. Ačkoliv dnes pro náš život sny už tak určující nejsou, stále je mezi námi spousta těch, kteří pátrají po obsahu snů a hledají v nich nějaký skrytý význam. Pokusit se porozumět svým snům je tak odvěkou lidskou touhou, což dokazují i staré snáře, které mají dodnes své místo v mnoha domácnostech.

 

Freude, Freude …

Vědeckým výkladem snů se začal jako jeden z prvních zabývat moravský rodák Sigmund Freud. Jeho kniha „Výklad snů“ je naprostou klasikou a neměla by chybět u nikoho, kdo snům touží porozumět. Podle Freuda jsou sny královskou cestou do nevědomí a splněním nevědomého přání. Možná vás napadá, že pokud bychom sny vykládali tímto způsobem, nebylo by nijak složité obsah snů rozšifrovat. Zdá se vám o bývalém? Hm, vraťte se k němu! Ale takhle jednoduché to zase není. Freudův „Výklad snů“ je skvělou inspirací a možná mnohé překvapí, jak moc u Freuda obsah snů souvisí se sexualitou.

 

Jak porozumět svým snům

Zajímavé je, že svoji pozornost obracíme ke snům hlavně v těžkých životních situacích. Ve snech hledáme radu, návod, inspiraci. Co všechno se ze snů můžeme dozvědět? Sny nás mohou upozorňovat na to, co jsme během dne vytěsnili. Skrze sny můžeme vidět své obavy, ať už jsou opodstatněné, či nikoliv. Sny nám mohou pomoci uvědomit si, co vlastně chceme, co je pro nás důležité. Sen nás nutí přemýšlet o vlastním životě a může být jakýmsi vnitřním rádcem. Ačkoliv sen neposkytuje konkrétní rady, upozorňuje nás na okolnosti, které nám jsou za denního světla ukryty.

Pomůže tužka a papír

Ke snům má každý jiný postoj. Někteří nad snem mávnou rukou a dál se jím nezabývají. Jiní se obrací na vědmy a kartářky a snaží se rozluštit poselství, která jim sny sdělují. Jsou i tací, kteří tvrdí, že se jim sny vůbec nezdají. Ve skutečnosti jde o velký omyl, protože sní každý, jen ne každý si sen pamatuje. Během jedné noci se každému zdá dokonce 4 až 5 snů. Pokud chcete význam svých snů najít, psychologové doporučují si bezprostředně po probuzení zapsat vše, co si ze snu pamatujeme. Čím více detailů budeme znát, tím lépe můžeme pochopit význam snu. Bohužel ale neexistuje žádný univerzální návod, jak ve snech číst. Odpověď tak musí hledat každý sám ve svém vlastním životě.

 

Sny o lásce a vztazích

Někdy sami nevěříme tomu, co se nám zdálo. Může nás překvapit, že ačkoliv se ráno spokojeně probouzíme vedle partnera/partnerky, ve snu jsme randili s naším/naší ex. Podle odborníků jsou sny o bývalých partnerech běžné a nenabádají nás k tomu, abychom se vrátili o deset let zpátky a zazvonili u jeho/jejich dveří. Takové sny více než o druhém, vypovídají o nás samotných. Proto si u snů položme otázky: Jaké emoce nás ve snu provázely? Jak jsme se cítili? Bylo to vzrušení? Touha? Nechybí nám právě takové emoce v našem současném životě a vztahu? Nechybí nám ani tak ex partner jako to, co jsme tenkrát zažívali a teď se nám toho nedostává. Nesnaží se nám snění jen dopřát to, co nám ve dne tolik chybí? Možná, že nás sny jen nabádají, že bez ohledu na to, co se nám zdálo, máme vzít život do vlastních rukou.

            „Život nemusí být jen čekání na to, kdy se naše sny změní ve skutečnost“.

Victor Hugo

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1