Poznáte manipulátora?

Poznáte manipulátora?

Nikdo nás techniky manipulace neučí a přesto je bravurně ovládáme téměř všichni. Někteří je dokonce zvolí jako svou životní strategii k dosažení vysněných cílů. Pak bývají vypilovány do posledního detailu. Co dělat, když se stanete „obětí“ takového člověka? Poznáte, že jste manipulováni?

Šťastný vztah, ale pro koho?

Manipulátorem může být kdokoli, nicméně čím blíž vám je (rodiče či partner), tím těžší je se z jeho osidel vymanit. Zpočátku si totiž manipulace vůbec nemusíte všimnout. Manipulátor se sice ohání slovy, ale jedná intuitivně. Je tak do určité míry schopen „naladit se“ na vaše nejzranitelnější místo, se kterým pak „pracuje.“ Nejprve se zpravidla jedná o drobná gesta, která ve vás vzbuzují pocity viny a nebo soucit a vy pomalu nasedáte do vlaku, který řídí. Cílem manipulátora je ovládat, aby si sám sobě skrze moc nad vámi dodal pocit důležitosti. Ten mu přináší uspokojení. Otázkou však je, jak se v tomto vztahu cítíte vy? Souzníte se svou rolí, umíte být ve svých emocích a nebo se v přítomnosti daného člověka cítíte trvale napjatí a malí?  

Hlavní zbraní manipulátora je používání strachu

Právě strach je u manipulace největším oříškem a paradoxem. Je totiž přirozenou součástí lidského života a má zde své oprávněné místo. Slouží jako varování před nebezpečím. Problém nastává, pokud se stane dlouhodobým stavem. Pak má na naši psychiku i fyzično destruktivní vliv. Může se jednat o strach jít do konfliktu, strach, že si partner něco udělá sám a nebo vám, strach o děti a nebo strach z lidí a sebeprezentace. A právě skrze toto slabé místo vás manipulátor ovládá. Nejčastěji se zaměří na systematické snižování vašeho sebevědomí, díky čemuž si nebudete jisti už ničím. Navíc je manipulátor schopen vás přesvědčit, že je to váš problém, takže vy místo zvláštního vztahu řešíte svoji nedostatečnost. Nicméně jakýkoli posun z vaší strany je po zásluze stržen a podupán. A vy začínáte znovu a znovu...

Odhalte své potřeby

Prvním krokem k cestě ven je samozřejmě uvědomění a připuštění si, že se něco takového děje. Už to bývá velkým krokem, protože si zvědomíte vlastní pocity. Obětí manipulátora se totiž často stanou velmi senzitivní lidé, kteří mají empatii se naladit na druhé a navíc mají potřebu jim vyhovět (navzdory vlastním potřebám). Umíte oddělit vlastní potřeby od těch druhých?

Pozor na neurčitost a pocity viny

Velmi častou technikou manipulátora je přizpůsobování pravdy podle toho, co se mu hodí. Jednou tedy může být pro, jindy proti - vy budete každopádně špatně. Aby to byl schopen obhájit, vyhýbá se přímému pojmenování problému. Používá zobecňovací taktiku, kterou ještě různě ohýbá. Manipulátor bývá buď charismatický = sympaťák od kosti a oblíbený, takže vy si připadáte méněcenní a nedbáte na vlastní intuici. Druhou odrůdou je tajemný manipulátor = nenápadné vás vmanévruje do situace, kdy v případě, že začínáte couvat s nevinným výrazem prohlásí, že to tak nemyslel. To vy jste to špatně pochopili. Vyvolá ve vás pocit viny a jste jeho. V obou případech máte najednou pocit, že vy za všechno můžete.

Ptejte se než začnete reagovat

Jednou z taktik, jak se bránit, je použití jejich zbraní. Nenechejte se chytit do sebeobhajovacího kolečka. Používejte věty, které manipulátora donutí se vyjádřit: „Můžeš to upřesnit? A proč si to myslíš?“ Vyjadřujte se zdvořile, ale nenechejte se vtáhnout do hry: „To je tvá představa / rozhodnutí...“ Nezapomeňte, že manipulátorská technika je založena na tom, že není přesně vyjádřena touha, co chce, ale snaží se vás tam vmanévrovat. Pokud se nechcete hnout, následuje útok (většinou slovní) - nazve vás například sobcem, agresorem... Snaží se zasít pochybnost do vašeho jednání (Tohle ti neprojde, oni tě prokouknou.).

Zachraňujte sebe

Únik z manipulátorských osidel není snadný a přináší i mnohá psychická zranění. Dovolte si je odžít, poplakat si, ale jděte dál v souladu se sebou. Pocity lítosti, které se ve vás manipulátor snaží udržet je jen další z taktik. Nemůžete ho zachránit. K prozření a snaze to změnit musí dojít sám.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1